Majorările salariale vor deveni mai atractive decât bonusurile plătite angajaților. Măsura pe care o pregătește Guvernul

Majorările salariale vor deveni mai atractive decât bonusurile plătite angajaților. Măsura pe care o pregătește Guvernul

Angajatorii ar trebui să ia în considerarea acordarea unor majorări salariale în locul beneficiilor extrasalariale. Aceasta în condițiile în care guvernul intenționează să plafoneze regimul fiscal al acestui tip de bonusuri pe care le primesc angajații. O astfel de măsură, înlocuirea beneficiilor cu majorările de salarii, vor fi mult mai utile angajaților, în actualul context economic.

Angajatorii ar trebui să reconsidere acordarea unor beneficii extrasalariale ca sprijin în contextul economic actual. În locul acestor bonusuri, ei ar trebui să acorde majorări salariale, în condițiile în care Guvernul va adopta măsura privind plafonarea la regimul fiscal în cazul beneficiilor extrasalariale. O astfel de decizie va intra în vigoare începând cu anul viitor, conform intențiilor anunțate de oficialii de la Palatul Victoria, iar patronii ar trebui să ia în calcul înlocuirea bonusurilor pentru angajați cu atât mai mult cu cât majorările salariale sunt mai utile pentru angajați în contextul economic actual.

Potrivit datelor avansate de HR Barometru PwC România, trei sferturi dintre companiile respondente au ajustat sau au în plan să ajusteze salariile pentru a acoperi măcar inflația. Celelalte companii au decis să rămână la bugetul de salarii pe care și-l stabiliseră în 2021.

„Companiile fac ajustări ale bugetelor pentru salarii în încercarea de a acoperi inflația galopantă, dar este foarte dificil să acopere integral această creștere aflată la maximul ultimilor 19 ani. De regulă, companiile care nu întâmpină dificultăți financiare din cauza contextului actual sau pe fondul pandemiei au în vedere compensarea, celelalte sunt însă mai rezervate încercând totuși să compenseze prin alte modalități.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, având în vedere stresul financiar resimțit de angajați, vedem că multe organizații încep să pună un accent mai mare pe zona de beneficii din categoria produselor financiare: pensii private, asigurări, discount-uri la diferite servicii financiare, plata în avans a salariului”, a declarat Mădălina Pașca, Senior Manager People & Organisations, PwC România, conform avocatnet.ro.

Ce măsură propune Ministerul Finanțelor Publice

Guvernul intenționează ca, începând cu anul viitor, să modifice Codul fiscal astfel ca beneficiile extrasalariale, dar și alte sume de bani pe care angajații le pot primi în virtutea legii, să fie plafonate.  Concret, nu vor fi considerate impozabile (și nu li se vor aplica contribuțiile) anumite venituri ce vizează clauzele de mobilitate, vacanțele angajaților, abonamentele medicale, pensiile private, hrana sau cheltuielile generate de telemuncă dacă se vor încadra într-un procent de 33% din salariul de bază, lunar.

În prezent, numeroase beneficii extrasalariale de care beneficiază salariații, precum abonamente medicale și bani de vacanță sunt, în anumite plafoane, însoțite de scutiri de taxe. Codul fiscal nu impune un plafon lunar prin raportare la salariul angajatului. Legea stabilește pentru fiecare tip de venit în parte în ce măsură este sau nu neimpozabil.

Începând cu anul viitor, pe lângă aceste plafoane stabilite per beneficiu, Guvernul vrea să introducă și acest plafon de 33% pentru nivelul global.