Codul Fiscal s-a modificat. Ce se întâmplă cu taxele și impozitele plătite de români
- Ionel Sclavone
- 17 mai 2022, 10:07
Românii ar putea să ajungă să plătească impozite mai mari, începând cu anul viitor, ca urmare a modificării Codului Fiscal. O reformă, în acest sens, este prevăzută în PNRR, însă reprezentanții coaliției de guvernare nu se grăbesc să dezvăluie în ce va consta. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a confirmat doar că vor fi modificări la Codul Fiscal, fără să dea alte detalii. În schimb, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a atras atenția că ne îndreptăm spre impozite mai mari.
Coaliția de guvernare trebuie să finalizeze, în acest an, o nouă reformă fiscală, care să stabilească viitorul în ceea ce privește taxarea. O astfel de măsură este prevăzută în PNRR și a fost asumată de guvernul României.
Nimic nu este clar, în această privință, a modificării impozitelor și taxelor, iar tot ceea ce apare în spațiul public sunt declarații evazive. Deocamdată, românii, persoane fizice sau juridice, nu au nici cea mai vagă idee despre ceea ce ar putea urma.
Vor fi majorate taxele? Va fi introdusă o grilă de impozitare progresivă? Va fi modificat impozitul pe proprietate? Sau vor fi eliminate excepțiile? Acestea sunt întrebările pe care și le pun mulți români și care stârnesc tot atâtea motive de îngrijorare.
Autoritățile evită un răspuns clar cu privire la viitoarea reformă fiscală, asumată prin PNRR, care va trebui realizată în acest an. Știm doar că va trebui pusă în practică, fără să avem habar despre ce o să urmeze.
Consilierul guvernatorului BNR vorbește despre impozite mai mari
Pe de-o parte, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, avertizează că ne îndreptăm spre impozite mai mari. Doar că exprima un punct de vedere propriu, care nu implică și instituția pe care o reprezintă.
„Ne vom îndrepta inevitabil, este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, către impozite mai mari pentru că la această oră suntem ţara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% şi dorinţă de cheltuieli de 40%. Nu se leagă.
E greu să faci creşteri de impozit pentru că şi aşa populaţia este sleită de inflaţie, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai de mult. Depinde cum se va înţelege Guvernul cu populaţia, coaliţia care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură cu populaţia”, a explicat Adrian Vasilescu, într-o intervenție la Digi 24.
Ciolacu respinge ideea majorării taxelor
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, președintele PSD, unul dintre liderii Coaliției de guvernare confirmă că vor fi modificări la Codul Fiscal. Nu a dat, însă, și detalii despre ce urmează să se întâmple, în ce direcție vor fi aceste modificări. Tot ce a spus este că propunerile urmează să fie prezentate la 1 iunie.
„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le luăm şi să le prezentăm până la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu şanse luni înainte, pentru ca viitorul buget de stat să îl construim pe noile măsuri luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 iunie. Român la părarea că, cel puţin în privinţa preţurilor la energie. Ar fi trebuit să vină cu o reglementare, şi ar fi avut efecte imediate”, a explicat Ciolacu.
El a spus că până la 1 iunie va trebui făcută o analiză foarte clară asupra situației. În ce privește o eventuală majorare a taxelor, Ciolacu susține că în prezent se pune accentul pe colectarea acestora. Și că există o perspectivă bună, dată de noul șef al ANAF.
„Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor, astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a mai spus Marcel Ciolacu.
El a insistat că „ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”.
Ce modificări și-a asumat Guvernul prin PNRR
Prin PNRR, Guvernul și-a asumat să aducă o serie de modificări actualului Cod Fiscal. Astfel, conform angajamentelor, ar trbui adoptate modificări menite să reducă treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special care se aplică mircroîntreprinderilor. Astfel, prin viitoarea lege de modificare, ar trebui să se aibă în vedere reducerea ariei de aplicabilitate a regimului special de impozite pentru microîntreprinderi.
De asemenea, va trebui luată în calcul eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări). Este vorba despre eliminarea facilităților pentru firmele de construcții, IT, impozitul specific pentru Horeca etc. Termenul prevăzut pentru adoptarea acestor reglementări este trimestrul IV al anului în curs.
Rămâne de văzut ce va urma, dat fiind că Guvernul tocmai a adoptat noi excepții pentru angajații din industria alimentară și pentru lucrătorii din agricultură. Au fost aplicate scutiri de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II pentru aproximativ 300.000 de persoane.
Taxarea proprietății trebuie schimbată
O altă schimbare ar viza modul de taxare a proprietății, proiect care trebuie supus dezbaterii publice la sfârșitul anului 2022, cu implementare etapizată, conform PNRR. Se urmărește revizuirea principiilor care stau la baza aplicării impozitului pe proprietate.
Sunt vizate diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică), abordarea potențialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice și persoanelor juridice, care obțin venituri din proprietățile imobiliare, precum si stabilirea automată a valorii impozabile a proprietăților supuse impozitelor locale.
Obiectivul, este întreruperea practicii de folosire a unei baze impozabile care nu este legată de valoarea de piață.