Ciolacu a cedat: salarii mărite și pentru angajații caselor de pensii

Ciolacu a cedat: salarii mărite și pentru angajații caselor de pensii salariații caselor de pensii și-au cerut drepturile în stradă. Sursa foto: Captura video

Guvernul a acordat majorări salariale pentru aproximativ 3,000 de bugetari angajați în caddrul caselor județene de pensii. Confruntat cu oamenii din stradă, Marcel Ciolacu a cedat și a acceptat alinierea salariilor funcționarilor din teritoriu la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Majorări salariale pentru angajații caselor județene de pensii, după un protest în stradă care a durat câteva zile. Deși guvernanții au crezut că protestatarii vor renunța, pentru că mișcarea nu s-a bucurat de mediatizarea grevei profesorilor, s-au înșelat. Funcționarii caselor de pensii și-au cerut drepturile în stradă și nu au renunțat.

Iar acest lucru a provocat nervozitate în rândul celor care aveau de rezolvat diferite probleme la casele teritoriale.

Majorări salariale la presiunea străzii

Confruntat cu o nouă criză socială, în prag de sărbători, Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să cedeze. Mai ales că legea pensiilor va fi o povară greu de suportat, însă, pentru cei aflați încă în câmpul muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucru care este confirmat de analizele experților, dar ascuns cu grijă de politicienii care au promovat-o. PSD și PNL sunt interesați doar să câștige electoral, anul viitor, voturile pensionarilor.

În acest context, Marcel Ciolacu a cedat presiunilor și a acceptat majorări salariale pentru funcționarii din casele județene de pensii. Veniturile acestora vor crește la nivelul angajaților din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, conform acordului încheiat.

marcel ciolacu

Marcel Ciolacu a cedat la presiunea străzii Sursa foto: EVZ

Guvernul a cedat la presiune

Guvernul a cedat la presiunea funcționarilor care și-au cerut drepturile în stradă. Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical împreună cu reprezentanţii angajaţilor caselor de pensii au fost chemați la negocieri, la guvern.

Ei au avut o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Iar la final, salariații au ieșit câștigători.

„În urma discuţiilor avute s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte alinierea salarizării angajaţilor din Casele Judeţene de Pensii la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice. Rezolvarea inechităţilor salariale din prezent va aduce creşteri cuprinse între 330 lei şi 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de salariaţi”, au anunțat reprezentanţii BNS.

Sindicatele bugetarilor cer modificarea legii lui Ciolacu

Amânarea legii salarizării scoate bugetarii în stradă Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Majorări salariale consistente

Noile salarii, majorate vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, decizia urmând să fie oficializată printr-o Ordonanță de Urgență. Înainte de elaborarea documentului va mai avea loc o întrevedere de lucru la Ministerul Muncii,

„Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 01 ianuarie 2024. Această soluţie va fi inclusă într-o Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, cele două părţi au stabilit ca luni, 04 decembrie 2023, să aibă loc o nouă întâlnire de lucru la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru definitivarea actului normativ ce urmează a fi adoptat de Guvern”, au anunţat reprezentanţii BNS.

La finalul discuțiilor, reprezentanții lucrătorilor din casele de pensii au anunțat că protestul va fi suspendat.

Lipsa legii salarizării scoate bugetarii în stradă

Protestul angajaților din casele județene de pensii, pentru majorări salariale, vine în contextul întârzierii adoptării unei legi a salarizării bugetare. Documentul ar fi trebuit finalizat încă din 15 iulie, așa cum au promis Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, profesorilor greviști.

A fost angajamentul pe care și l-a luat, dar ulterior l-a renegat, Marius Budăi, fostul ministru PSD al muncii. Strategic, el a demisionat, de altfel, cu o zi înainte de împlinirea termenului la care trebuia să predea proiectul legislativ. Iar succesoarea sa, Simona Bucura Oprescu, nici măcar nu a mai adus vorba despre legea salarizării. Profesorii urmează să primească, însă majorări salariale de la 1 ianuarie.

În schimb, este de așteptat ca, la fel precum legea pensiilor, și viitoarea lege a salarizării să nemulțumească pe cei cărora le este destinată. Drept care, Nicolae Ciucă a anunțat că actul normativ nu va fi adoptat prea curând, ci după alegeri. Legea salarizării va fi aplicată din 2025, adică după ce politicienii se vor vedea realeși.