Evenimentul Zilei > Social > Majorarea pensiilor: Anunțul care îi lasă confuzi pe români. „Toată lumea a înțeles că nu se poate”
Majorarea pensiilor: Anunțul care îi lasă confuzi pe români. „Toată lumea a înțeles că nu se poate”

Majorarea pensiilor: Anunțul care îi lasă confuzi pe români. „Toată lumea a înțeles că nu se poate”

PSD nu va accepta o majorare a pensiilor de doar 7%, măsură anunțată de ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Procentul concret ar urma să fie stabilit de Guvern în funcție de rata inflației din anul 2019, evoluția salariului mediu brut, precum și capacitatea financiară a bugetului de a susține majorarea pensiilor. Social-democrații se opun, însă, poziției lui Florin Cîțu, care a spus că „toată lumea a înțeles că nu se poate” ca pensiile să crească cu 11%.

Fostul ministru al Muncii din Guvernul Dăncilă Marius Budăi a transmis, miercuri, 17 noiembrie, că social-democrații nu vor accepta „sub nicio formă” o creștere de doar 7% a pensiilor. Nici o majorare cu 11% nu ar îmbogăți românii, a mai spus deputatul, însă ar reprezenta „un scut” pentru pensionari.

Majorarea pensiilor cu doar 7%, inacceptabilă

„Astăzi trebuie să ne vină cifrele finale de la Ministerul Finanțelor pe execuție și sperăm că astăzi se va ajunge la o formă finală. Noi ne susținem punctul de vedere, motivat de evoluția prețurilor din România și vorbim aici de coșul de consum de bază al pensionarilor, care nu include doar inflația generală, ci din contră, include cele trei elemente principale și aici vorbesc de alimente, unde avem scumpiri în proporție de 15%-20%-25%, de prețurile la utilități, dar și de prețurile la medicamente. O inflație dată deja octombrie 2020-octombrie 2021 la 7,9% și cu o proiecție de creștere în continuare și din toate aceste calcule am ajuns la o majorare a pensiilor de 11% (…).

Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă (…). Să nu creadă cineva că cu acești 11%, pensionarii, în speță părinții și bunicii noștri se vor îmbogăți. Nicidecum. Încercăm să le creăm un scut cât de cât în fața acestei avalanșe de prețuri”, a spus Marius Budăi.

Ce creșteri ale veniturilor poate susține statul român

Întrebat dacă statul român își permită să susțină astfel de creșteri ale veniturilor românilor și dacă, în contextul actual, nu se impune mai multă prudență, fostul ministru al Muncii a transmis că „dacă nu am fi fost prudenți, am fi propus un procent mult mai mare”.

„Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflaţi la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR şi suntem în urmă cu acele majorări şi dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo”, a spus deputatul PSD Marius Budăi pentru RFI.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.