După ce parlamentarii din Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor au decis ca soarta maidanezilor să fie lăsată la latitudinea autorităţilor locale, deputatul Cornel Pieptea a explicat pentru cititorii EVZ  cine şi ce obligaţii va avea, dacă noua lege, "Legea Marinescu 2", va intra în vigoare.
Iniţiat de deputatul Marius Marinescu, "Legea Marinescu 2",   proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prevede sterilizarea tuturor câinilor şi pisicilor fără stăpân din ţară, construirea de adăposturi pentru ele, dar şi pentru animalele de talie mare abandonate sau confiscate pentru rele tratamente aplicate animalului şi obligă primăriile să întocmească recensamantul şi înregistrarea lor într-o baza unică de date.
Între timp, toate avizele date de veterinari, de Primăria Capitalei, dar şi de alte instituţii pentru acest proiect de lege au expirat, iar maidanezii s-au înmulţit, potrivit ONG-urilor.
Pe 1 martie, priectul a primit avizul Comisiei de Administraţie  a Camerei Deputaţiilor, urmând ca soarta proiectului să fie decisă în Plenul Camerei.
"Se interzice creşterea, adăpostirea şi ţinerea câinilor pe domenii publice, în locuri publice sau în spaţii adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau a deţinătorului acestuia. Această prevedere este valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru autorităţile locale. Din articolul anterior înteleg că din adapost ei nu vor putea fi eliberaţi pe domeniul public", a explicat pentru EVZ, deputatul Pieptea.
Ce obligaţii au autorităţile
Gestionarea câinilor fără stăpân se va face în primul rând printr-un program amplu. Astfel,  primăriile vor fi obligate să înfiinţeze servicii de gestionare a câinilor, să întocmească registre: registru de evidenţă a căinilor fără stăpân, registru de evidenţă a câinilor cu stăpân şi registru de evidenţă a câinilor cu regim special.
Totodată, primăriile vor fi obligate să înfiinţeze adăposturi şi să finanţeze gestionarea câinilor. Potrivit modificările aduse de Comisie, cei care nu vor respecta respecta aceste condiţii vor fi amendaţi.
"Legea de gestionare a câinilor nu are eutanasierea ca soluţie decât pentru cazuri deosebite (boli incurabile, câinii agresivi) şi cele în care consiliul local după termenul de 14 zile, în care câinii sunt ţinuţi în adăpost şi nerevendicaţi sau neadoptaţi, prin decizie a consiliului local", a mai explicat deputatul PNL.
Toţi cânii de rasă comună, sterilizaţi
Câinii ce nu vor fi sterilizaţi vor avea implantat un microcip. Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune.
"Măsura este necesară pentru a stopa creşterea numărului de câini de pe domeniu public, pentru a reduce numărul de oamenii ce ajung la unităţile sanitare muşcaţi de câini şi, nu în ultimul rând, pentru a nu mai permite înfometarea şi maltratarea câinilor de pe domeniul public", a explicat Pieptea de ce a votat pentru aceste modificări.
Mai mult, ONG-urile nu vor mai avea acces în adăposturile primăriilor şi vor mai putea participa la sterilizările şi eutanasierile făcute de autorităţi.