La un an de la interzicerea eutanasierii, autorităţile s-au gândit să stopeze reproducerea câinilor cu amenzi pentru stăpânii care îşi neglijează animalele.
La un an de la punerea în aplicare a Legii „Marinescu“, ce interzice eutanasierea câinilor fără stăpân neadoptaţi, autorităţile nu mai fac faţă ritmului de înmulţire al patrupedelor. Şi cum cei mai mulţi câini vagabonzi provin din curţile oamenilor, s-au găsit şi soluţii: o hotărâre de consiliu care să-i pedepsească pe proprietarii care îşi abandonează animalele. Reprezentanţii organizaţiilor iubitoare de animale împreună cu consilieri ai Primăriei Capitalei au întocmit un proiect de hotărâre de consiliu ce urmează să fie postat pe site-ul primăriei pentru 30 de zile, timp în care cei preocupaţi pot veni cu propuneri.
Se estimează că la jumătatea lunii februarie proiectul va intra în discuţia Consiliului General al Municipiului Bucureş ti. Actul prevede posibilitatea încheierii de contracte între Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) şi cabinete medicale private, pentru ca acestea să efectueze gratuit sterilizarea animalelor, deparazitarea şi implantarea de microcipuri. „Aceste microcipuri vor ajuta la identificarea animalelor. Vom şti cui aparţin şi pe cine să sancţionăm în cazul în care le găsim, rătăcite, pe stradă“, au declarat surse din Primăria Capitalei. Sterilizarea e gratis, nesterilizarea costă 700 de lei Amenzile, în cazul în care proprietarii îşi lasă animalele nesupravegheate, merg de la 200 la 400 de lei. De asemenea, proprietarii au obligaţia ca în termen de 30 de zile după ce animalul a împlinit 6 luni să-l sterilizeze. În caz contrar, vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 700 de lei. Principala problemă constatată de autorităţi o reprezintă populaţia care aruncă puii în stradă. „Nici dacă am avea capacitatea să strângem într-o zi toţi câinii de pe străzi şi să-i ducem în adăpost, tot n-am rezolva problema. A doua zi ar fi la fel pentru că oamenii îşi abandonează patrupedele pe stradă. Să nu mai vorbim de cei din provincie care îi aduc şi-i lasă aici“, spune Marilena Cristian, reprezentata asociaţiei Robi.
Conform datelor organizaţiilor neguvernamentale, în Bucureşti ar fi peste 30.000 de câini fără stăpân, concentraţi în special în zona pieţelor şi a aglomeră- rilor de blocuri din cartiere, şi un sigur adăpost al municipalităţii, cu o capacitate de 350 de locuri. Zilnic, aproximativ 100 de oameni ajung la spital muşcaţi de câini.
În baza legii actuale, ASA adună câinii de pe străzi, îi sterilizează şi îi ţine în adăpost timp de 10 zile.
Un an de procese cu primăria, degeaba
Costurile legate de hrană, utilităţi şi sterilizare se ridică la aproximativ 174 de lei. „Cazarea permanentă a câinilor în adăpost nu reprezintă o soluţie nici economică şi nici umană“, spune Simona Panaitescu, directorul ASA. Proiectul de hotărâre prevede crearea unei baze de date gestionată de ASA în care să figureze elemente de identificare a tuturor animalelor din Capitală.
În urmă cu un an, cabinetul de Avocatură Iulian Urban a cerut Judecătoriei Sectorului 6 să pronunţe o hotărâre prin care să oblige primăria să acorde despăgubiri celor care au fost muşcaţi de câini. „Nici acum, la un an de la inţierea acţiunii, nu s-a dat o sentinţă pe fond“, a spus Iulian Urban. Prin noua hotărâre, potrivit autorităţilor, se va şti cine este responsabil în asemenea cazuri: adică proprietarul animalului.
NORME
Puii, monitorizaţi de la 6 luni
Reguli ce urmează să fie instituite de Primăria Capitalei:
> Animalele vor fi sterilizate gratuit de către medicii cabinetelor veterinare particulare
> Proprietarii care îşi aruncă animalele în stradă vor fi amendaţi cu sume între 200 şi 400 de lei
> Nesterilizarea animalelor cu vârsta mai mare de 6 luni se pedepseşte cu amendă între 500 şi 700 lei
> ASA se va ocupa de toate animalele fără stăpân, nu doar de câini şi pisici
> Crearea unei baze de date în care să figureze toate animalele din Capitală
> Înfiinţarea de noi adăposturi
> Posibilitatea adoptării animalelor care urmează să fie eutanasiate, doar dacă acestea nu au boli incurabile STATISTICI
12.500 de persoane muşcate în 2008
Numărul bucureştenilor muşcaţi de câini a crescut considerabil în ultimul an, susţin specialiştii Centrului Antirabic din Bucureşti. „În 2006 şi 2007, am vaccinat în jur de 10.000 de persoane pe an. Cele mai recente statistici arată însă că, până la sfârşitul anului 2008, pe la Centrul Antirabic au trecut 12.500 de persoane“, ne-a spus Gabriel Colţan, şeful Centrului Antirabic din Capitală. Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care a fost muşcată de un câine este să îşi spele rana cu apă şi săpun. Spirtul nu este indicat, deoarece alcoolul poate produce cruste, care să favorizeze localizarea germenilor în rană. (Mihaela Năftănăilă)