Mai poate fi salvată UE? Verhofstadt înjură egoismul german și pe micul Horthy

Mai poate fi salvată UE? Verhofstadt înjură egoismul german și pe micul Horthy

Uniunea Europeană trece prin momente extrem de grele, iar supraviețuirea ei este incertă. O recunoaște unul dintre cei mai înflăcărați pro-europeni, președintele Alianței Democraților și Liberalilor pentru Europa, Guy Verhofstadt. Într-un articol semnat în La Libre Belgique, eurodeputatul  lovește în toate părțile- de la premierul maghiar Viktor Orban (pe care îl numește un Horthy pitic), până la egoismul și zgârcenia guvernului de la Berlin. Folosind citate din filosofi marxiști, Guy Verhofstadt vrea să se folosească de această criză pentru a forța o Uniunea Politică, adică transformarea UE într-un stat! Ce șanse reale are acest proiect, cât reprezintă viziune politică și cât delir, aflați citind materialul publicat de La Libre Belgique!

“Pandemia de coronavirus atacă mai întâi organismele fragile și  nu este deci surprinzător că este pe cale să măture Uniunea Europeană, slăbită de egoismul statelor membre, de lipsa de curaj a clasei sale politice și de pasivitatea instituțiilor.

Este greu pentru mine s-o recunosc, în situația în care construcția europeană este proiectul vieții mele. dar trebuie să fim realiști: când auzi valul de proteste, venit din adâncul popoarelor noastre, care acuză Europa că este inutilă în această perioada de criză istorică, ce să răspunzi?

De altfel, nu este o întâmplare că naționaliștii au folosit această ocazie nesperată ca să-și scuipe veninul populist. Perfidia lor este fără margini, căci dacă Europa funcționează prost este și pentru că ei refuză să conceapă că ea ar putea funcționa mai bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar printre pro-europeni sau cei presupuși pro-europeni, cine se angajează cu adevărat să propună o Europa care să funcționeze, o Uniune politică care să dispună în toate împrejurările de mijloace de protecție a populației și a interesului comun?

Fiecare stat membru și-a dezvoltat strategia proprie ca și când ar exista 28 de variante ale Covid-19

De la început, gestionarea acestei crize în Europa a fost haotică. Doar Statele Unite au reușit să facă mai rău, președintele Trump tratând subiectul ca pe o farsă timp de multe zile.

Ne-au trebuit aproximativ două luni după izbucnirea pandemiei la Wuhan, în China, până să devenim conștienți de gravitatea sa.