Mai mulți bani pentru bolile rare de sânge

Mai mulți bani pentru bolile rare de sânge

La presiunea pacienților, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a decis suplimentarea cu 40% a bugetului pentru Programul de hemofilie și talasemie.

Decizia a fost făcută publică în cadrul unui eveniment în care s-a anunțat un parteneriat între primăria Voluntari (Ilfov) și asociațiile de bolnavi.

Tratament cu întreruperi

De asemenea, oficialul a anunțat că, de la anul, vor fi reînființate centrele regionale de tratament, pentru ca bolnavii de hemofilie să nu mai fie „plimbați până la București”, iar licitațiile pentru medicamente vor fi centralizate, pentru a nu mai exista sincope în asigurarea tratamentului.

„Bugetul pentru programul național pentru hemofilie și talasemie era de 40 de milioane de lei, mai mic decât cel pe 2013, care era de 47 de milioane lei. Acesta crește până la 65,16 milioane anul acesta, ceea ce înseamnă 40%. „Cred că e o greșeală că nu s-au făcut licitații centralizate pentru a procura medicația. Vă asigur că, anul viitor, vom face acest lucru centralizat, pentru a elimina sincopele. Nu avem tratament în mod continuu și asta mi se pare cel mai groaznic. Pacientul nu ajunge în timp util la tratament, deși alocăm bani”, a adăugat ministrul.

Hemofilia este o tulburare hematologică ce provoacă hemoragii spontane în tot organismul. Boala e ținută sub control cu ajutorul unui tratament de coagulare a sângelui.

„Nu avem tratament în mod continuu și asta mi se pare cel mai groaznic. E o greșeală că nu s-au făcut licitații centralizate pentru medicamente.” NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătății