Mahmureala este o „boală”, au decis judecătorii! Vom putea cere concediu medical?

Mahmureala este o „boală”, au decis judecătorii! Vom putea cere concediu medical?

Un tribunal german a decis că mahmureala este o „boală” și că afirmația că poate fi tratată cu produse alimentare este publicitate mincinoasă.

Hotărârea Tribunalul regional superior din Frankfurt am Main a venit după ce o asociație care luptă pentru protejarea drepturilor consumatorilor a făcut plângere împotriva unei firme care a scos pe piață două produse antimahmureală, acuzând-o de publicitate mincinoasă.

ONG-iștii se refereau atât la batonul, cât și la băutura cărora compania le făcea publicitate cu afirmații de tipul „Prosdus natural pentru mahmureală”, fie „Cu băutura noastră anti-mahmureală îi oferi corpului tău extracte de plante, antioxidante, electroliți și vitamine”.

"Prin boală ar trebui să înțelegem chiar și perturbările mici sau temporare ale stării normale sau activității normale a organismului"

În hotărârea sa, instanța a hotărât că termenul de boală acoperă chiar și modificările mici sau temporare ale stării de sănătate normale. "Prin boală ar trebui să înțelegem chiar și perturbările mici sau temporare ale stării normale sau activității normale a corpului." Judecătorii au ținut să precizeze, însă, că instanța a interpretat termenul în sens larg tocmai în interesul unei protecții efective a sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de perturbări includ oboseala, greața și durerile de cap asociate în mod obișnuit cu mahmureala - stări pe care compania a susținut că ar putea să le vindece cu produsele scoase la vânzare.

E interzis să faci publicitate produselor alimentare susținând că pot să vindece boli

Mai mult, judecătorii au precizat că produselor alimentare, inclusiv băuturilor, nu li se poate face reclamă că ar fi capabile să prevină sau să trateze bolile.

"În informațiile despre un produs alimentar nu i se poate atribui acestuia niciun fel de proprietate privind prevenirea, tratarea sau vindecarea unei boli umane. Nu trebuie nici măcar să se dea impresia că ar avea astfel de proprietăți", se arată în hotărârea instanței regionale superioare din din Frankfurt am Main. Din punct de vedere juridic, instanța germană și-a bazat hiotărârea pe Ordonanța privind informațiile alimentare (LMIV), conform căreia alimentelor nu li se pot atribui proprietăți pentru prevenirea, tratamentul sau vindecarea unei boli umane, notează BBC.

Nu e foarte clar deocamdată dacă această hotărâre a instanței îi va ajuta pe angajații germani să obțină concediu medical pentru mahmureală. E, însă, de așteptat ca instanțele germane să fie nevoite să ia o decizie cât de curând și în această problemă, chiar dacă multe orașe germane au renunțat anul acesta la Oktoberfest din cauza pandemiei.