MAGYAR NEMZET: Primul copac memorial Trianon a fost plantat, la Budapesta
- Ioan Bujor
- 28 februarie 2020, 05:00
"Trianonul este cea mai importantă tragedie naţională a noastră, iar noi, ca Teatru Naţional, avem datoria de a o comemora şi trebuie să ne ajutăm chiar noi înşine pentru a o înţelege”.
Spectacolul intitulat "Treisprezece meri" va propaga credinţa primită de Albert Wass. În legătură cu Trianon, pe Albert Wass îl consider ca fiind cel mai credibil vorbitor, deoarece transmite credinţa că suntem, vom fi, că avem un viitor şi oricât de zdruncinată ar fi sau orice tragedie ar cădea asupra acestei naţiuni, reuşeşte în totdeauna să se ridice şi să o ia de la capăt", a declarat directorul Teatrului Naţional din Budapesta, Attila Vidnyánszky, în discursul său rostit înainte de plantarea copacului memorial.
Primul copac memorial Trianon a fost plantat de membrii trupei Teatrului Naţional, în partea estică a instituţiei
Ca parte a seriei evenimentelor TRIANON 100 şi alăturându-se premierei spectacolului "Treisprezece meri", regizat după romanul lui Albert Wass, actorii teatrului au plantat drept "Copac memorial Trianon" un măr, altoit, numit Ponik, care este un soi tipic şi antic din Transilvania, după care au pornit împreună, dar pe drumuri diferite, către acele 12 localităţi, unde alături cu reprezentanţii oraşelor şi satelor vor planta câte un copac similar. Potrivit directorului teatrului, faptul că după 100 de ani se mai aud cuvinte maghiare pe teritoriile desprinse de ţara-mamă, unde funcţionează o serie de instituţii maghiare, faptul că Mica Ungarie, despre care s-a spus că nu va supravieţui tragediei de la Trianon, este aici şi prosperă, demonstrează că Domnul are un plan pentru noi. "Plantarea acestui copac este simbolică şi în sensul că arborii lui Gyula Kovács nu rezistă doar 30-40 de ani, copacii săi - copaci antici maghiari - trăiesc mai multe sute de ani, iar plantarea unui copac lângă Teatrul nostru Naţional, care va rodi timp de o sută de ani, este un act simbolic, este credinţa că teatrul nostru naţional a existat, există şi va exista mult timp de acum înainte, a mai spus Attila Vidnyánszky, care a subliniat: Teatrul Naţional se defineşte de mult timp ca teatru al naţiunii maghiare, ceea ce înseamnă că activitatea sa nu se concentrează doar asupra Budapestei, ci se îngrijeşte prin spectacolele sale şi de teritoriile din afara graniţelor Ungariei, semnalând astfel că, deşi naţiunea noastră este împărţită prin graniţe, aceste graniţe, slavă Domnului, sunt deschise, iar pe plan cultural alcătuim un întreg şi sperăm că aşa vom rămâne. Actorii teartrului se vor deplasa şi în localităţile care se află la graniţa stabilită prin Tratatul de la Trianon, în urma căruia o parte din aceste localităţi au fost pierdute.
Mărul de lângă Teatrului Naţional a fost plantat de Attila Vidnyánszky, directorul instituţiei, regizorul spectacolului realizat după opera lui Albert Wass, şi de actorul József Szarvas, membru al Mişcării"Grădina Edenului" (Tündérkert). La evenimentul din Budapesta au participat protectorul soiurilor de fructe vechi ale Bazinului Carpatic, Gyula Kovács, istoricul literar Zoltán Bertha, care a apreciat actvitatea lui Albert Wass, şi actorul László Csurka, care a recitat poezia intitulată "Trianon", de Gyula Juhász. După plantarea copacului la Teatrul Naţional, actorii au pornit imediat către acele 12 localităţi unde vor planta, de asemenea, câte un măr. La sfârşitul discursului său, Attila Vidnyánszky a precizat că în luna octombrie a acestui an actorii teatrului vor merge şi în teritoriile desprinse de Ungaria pentru a planta copaci în 13 localităţi, "indicând astfel apartenenţa noastră". Premiera spectacolului regizat după romanul lui Albert Wass va avea loc pe 6 martie, la Teatrul Naţional din Budapesta, după care piesa va fi jucată în continuare.
Traducerea: Rozália Gănciulescu - RADOR