Magnetofonul face parte din categoria lucrurilor vintage, valoroase astăzi. Câți bani poți lua pe un astfel de aparat

Magnetofonul face parte din categoria lucrurilor vintage, valoroase astăzi. Câți bani poți lua pe un astfel de aparat Sursa foto: 113751494 © Viktorus | Dreamstime.com

Anii '80 se remarcă prin multe evenimente și formații de top. Dacă ne referim la muzică, în acea perioadă, în România, nu existau decât magnetofoane sau pick-upuri cu ajutorul cărora să asculți muzică, însă nu și le permitea oricine. Valoarea unui magnetofon la vremea respectivă putea fi comparată cu cea a unei mașini. Unele modele și-au păstrat importanța, fiind vândute astăzi cu sume importante de bani.

Magnetofonul este emblematic pentru anii ’80. Nu oricine își permitea să achiziționeze un astfel de aparat, acestea valorând aproape cât o mașină. Unele modele și-au păstrat valoarea, iar astăzi pot fi vândute cu sume importante de bani.

Cele mai populare magnetofoane sunt modelele Akai GX-77 „Dark Shadow”. Valoarea acestora a rămas destul de mare și în zilele noastre. Un astfel de magnetofon a fost scos la vânzare, pe internet, cu suma de 9.000 de lei.

Modelul a fost produs în Japonia, de compania Akai, în perioada 1961 - 1986. Ele erau destinate pieței de consum, dar se încadrau în categoria echipamentelor muzicale semi-profesionale. Primele modele din această gamă au folosit sisteme electronice cu tuburi. Ulterior, magnetofoanele au trecut la sisteme cu semiconductori. Compania japoneză a produs de-a lungul timpului aparate cu 2 și cu 4 piese. Magnetofoanele erau disponibile la 110-120v, 220-240v și tensiuni multiple.

Magnetofonul Akai GX-77 „Dark Shadow”, unul dintre mai apreciate modele

În acea perioadă, vânzările de magnetofoane erau în declin. Pentru a reveni în atenția cumpărătorilor, compania Akai a creat un nou aparat impresionant. Acesta avea dimensiuni mai mici comparativ cu modelele anterioare și era mult mai ușor de folosit, gândit să se potrivească în orice consolă hi-fi.

Noul model scos pe piață a fost denumit Akai GX-77 „Dark Shadow” și se lăuda, pe lângă dimensiunile mici, cu trei motoare de curent continuu încorporate. Chiar dacă părea un model perfect, avea o greșeală: masele de bobină erau acționate cu ajutorul curelei. Erau folosite două capstane, dar nu aveau capacitatea de a acționa dublu. Cabestanele se roteau în direcții opuse una față de cealaltă. Doar una era angajată odată, în funcție de direcția benzii.

Chiar dacă este considerată una dintre greșelile modelului, ea a adus și lucruri bune. Acest sistem permitea întoarcerea foarte rapidă, aproape automată, producându-se în doar 0,4 secunde.

Modelul Akai GX-77 dispunea de comutator de semnalizare, un comutator de pornire cu temporizator în trei moduri, un comutator de selectare a inversării, un buton de reglare a polarizării și două viteze: 3¾ și 7½ ips.

Un alt atu al acestui model de magnetofon era ușurința cu care se puteau curăța capetele exterioare. Pentru a avea acces la ele, nu treia decât să fie ridicat capacul cu balamale. Modelul avea și un contor digital cu citire până la 99,59 minute.

Cu cât se vinde astăzi un magnetofon Akai

Atunci când a fost lansat pe piață, în 1982, modelul GX-77 costa 800 de dolari. În următorii doi ani, prețul său a scăzut la 755 de dolari. Modelul este disponibil pe două culori: negru și argintiu. Pe site-uri de vânzări din România, a fost postat un magnetofon vintage, model Akai GX-77, argintiu. Vânzătorul cere pe acesta 9.000 de lei.

„Se oferă spre vânzare magnetofon Akai GX-77 în varianta Dark Shadow şi telecomanda Akai RC-21. Nu se vând separat. Magnetofonul este produs în anii 1980.

Estetic arată bine luând în considerare şi vârsta, prezintă o zgârietură pe butoane căpătată în timpul unor reparaţii.

Această zgârietură nu este vizibilă în condiţii normale. Varianta de culoare este dark shadow, o variantă rară în ziua de astăzi ceea ce îl face o piesă rară de colecţie”, scrie utilizatorul pe OLX.

Ne puteți urmări și pe Google News