Editura Evenimentul si Capital

Lista „MAGISTRAȚILOR ACOPERIȚI” a provocat discuții aprinse în CSM. Alistar: Consiliul să spună răspicat că a verificat!

Autor: | | 1 Comentarii | 2299 Vizualizari

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, că nu crede în existenţa unor magistraţi care lucrează şi în cadrul serviciilor de informaţii (SRI) dar, în același timp, s-a pronunţat pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de implicarea SRI în actul de justiție, potrivit Agerpres.

„Eu, unul, nu cred că există persoane care au o dublă calitate - atât în magistratură, cât şi în serviciile de informaţii, pentru că este interzis de lege. Însă în ce manieră, ce fel de colaborare, dacă acestea sunt aspecte care aduc atingere justiţiei, trebuie clarificat. Dacă nu, Consiliul să spună răspicat că a verificat, dar în mod temeinic, şi să informeze opinia publică, să liniştească opinia publică. Dacă se confirmă anumite aspecte, se va vedea, dar noi nu putem să anticipăm absolut nimic. Ce trebuie însă să facem este să nu lăsăm lucrurile nediscutate", a susţinut Victor Alistar la ieşire de la şedinţa CSM.

Reprezentantul societății civile în CSM a precizat că nu a propus în Plenul CSM să se ceară o listă cu eventuali magistraţi „acoperiţi” de la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, ci doar s-a pronunţat pentru necesitatea clarificării tuturor aspectelor legate de implicarea SRI în actul de justiție.

„Astăzi a fost pe ordinea de zi (...) o discuţie referitoare la acuzaţiile din presă că ar exista ingerinţe în justiţie din partea serviciilor de informaţii - şi sunt frecvente asemenea discuţii. De asemenea, se află în dezbateri într-o comisie de la Parlament, au fost şi declaraţii ale preşedintelui comisiei după fiecare din aceste întâlniri. Eu am pus în discuţie faptul că CSM ar trebui, în baza rolului său, să analizeze lucrurile, pentru că el are competenţa să analizeze aceste aspecte, şi să clarifice, tocmai pentru a nu lăsa să planeze suspiciuni. În sensul acesta a fost intervenţia şi cred că e de interes pentru societate, pentru opinia publică, pentru justiţiabili, dar şi pentru comunitatea profesională să se clarifice, să nu planeze în continuare şi perpetuu o asemenea discuţie, asemenea subiecte, care nu fac în niciun fel bine justiţiei" a declarat Alistar.


Discuțiile asupra oportunitatății solicitării de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI a listei care ar conţine numele unor „magistraţi acoperiţi” au avut loc în contextul în care pe ordinea de zi s-a aflat un punct referitor la o solicitare a Cameliei Bogdan, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, de apărare a independenţei sistemului judiciar în urma unor acuzaţii referitoare la faptul că dosarele s-ar face la comanda SRI.

Preşedintele CSM, judecătorul Simona Camelia Marcu, a precizat că punctul referitor la solicitarea Cameliei Bogdan a fost scos de pe ordinea de zi în decembrie 2017, pentru a fi avizat raportul de către inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare. Întrucât s-a constatat că avizul nu a fost dat între timp, concluzia a fost că punctul a fost introdus din eroare pe ordinea de zi. Cu toate acestea, dezbaterile pe marginea oportunităţii solicitării listei de la Comisia SRI au continuat.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI