Magistrații ar trebui să se pensioneze la 65 de ani. Prodecanul Facultății de Drept din București susține că actuala lege trebuie modificată
- Mihai Soica
- 8 aprilie 2023, 12:43
Legea care reglementează Statutul Magistraților le permite judecătorilor și procurorilor să se pensioneze cu pensie de serviciu, după 25 de ani de activitate. Nivelul pensiei încasate este de 85 la sută din ultimul venit net realizat de magistrat în perioada de activitate.
Acest fapt înseamnă că o persoană care a ajuns la 48 de ani, și este judecător sau procuror, cu o vechime de 25 de ani, se poate pensiona, primind o pensie de serviciu egală cu salariul, adică de peste 20.000 de lei.
Profesorul universitar Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept, din cadrul Universității din București, este de părere că magistrații trebuie să se pensioneze doar la 65 de ani, ca toată lumea, indiferent că vorbim de profesori sau de medici.
”Să se pensioneze ca toată lumea la 65 de ani. Un medic care face urgențe vreo 25 de ani, cam cum credeți că iese cu mintea zi de zi, în afară de faptul că este devotat, dedicat să ajute oameni. La fel și un magistrat. Iese la pensie la 65 de ani acel medic. Eu ca avocat ies la pensie la 65 de ani. Eu, cadru didactic universitar, ies la pensie la 65 de ani. Deci eu ceea ce spun, vreți să aveți pensii corespunzătoare, haideți să le punem procentual. Vreți să vă pensionați după 20 de ani, 25 de ani de muncă, adică la 49 de ani, niciun fel de problemă. Dar nu veți avea 80%, veți avea 60% din salariul pe care îl aveți la momentul la care vă pensionați. Și atunci o să vedeți că se gândesc foarte bine, de două, chiar trei, chiar patru ori, dacă se pensionează la 49 de ani”, a declarat profesorul Pop.
Actuala lege permite multe ”portițe”
Actualul Statut al Magistraților a permis unui număr foarte mare de judecători și procurori să se pensioneze, chiar dacă nu au lucrat efectiv 25 de ani în această profesie.
Este vorba despre foștii juriști, unii dintre ei chiar și pe la CAP-uri, un caz din Cluj, avocați sau notari, care au devenit judecători, și cărora le-a fost recunoscută drept vechime în magistratură, și perioada în care au activat în alte profesii.
”În momentul în care tu termini facultatea la 22-23 de ani, intri la Institutul Național Magistraturii, ești auditor de justiție 2 ani de zile. Deci undeva în jur de 24-25 de ani după ce absolvi Institutul Național Magistraturii, devii judecător sau procuror stagiar. Îți faci stagiul 2 ani de zile, după care îți dai examenul de capacitate și devii judecător sau procuror definitiv numit prin decret de președintele României. De atunci, în momentul în care aduni 25 de ani în actuala legislație nici măcar nu este așa, este mult mai flexibil. În sensul că cei 25 de ani vechime intră perioada în care ești auditor de justiție la Institutul Național Magistraturii care este o formă de perfecționare post-universitară în care tu tot un fel de student ești, nu practici, ești plătit. Ai bursă. Sau dacă intri în magistratură după ce anterior ai exercitat altă profesie juridică precum avocat, consilier juridic, notar public, executor judecătoresc se adună la vechimea în magistratură”, a mai explicat profesorul Pop, citat de Digi24.