Evenimentul Zilei > Politica > Camera Deputaţilor: Proiectul prin care MAGISTRAŢII acuzaţi de REA-CREDINŢĂ pot fi EXCLUŞI, adoptat tacit
Camera Deputaţilor: Proiectul prin care MAGISTRAŢII acuzaţi de REA-CREDINŢĂ pot fi EXCLUŞI, adoptat tacit

Camera Deputaţilor: Proiectul prin care MAGISTRAŢII acuzaţi de REA-CREDINŢĂ pot fi EXCLUŞI, adoptat tacit

Deputaţii au adoptat tacit, luni, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iniţiată de deputatul independent Daniel Oajdea, conform căreia magistratul care îşi îndeplineşte atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă deciziile Curţii Constituţionale să fie exclus din magistratură.

Magistraţii care au fost excluşi din magistratură, se arată în document, nu mai au dreptul la pensia specială şi, de asemenea, toate actele încheiate de către cei găsiţi vinovaţi ulterior săvârşirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. De asemenea, magistraţii aflaţi într-o astfel de situaţie vor fi obligaţi, potrivit actului normativ, să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterii.

Potrivit Agerpres, proiectul de lege mai prevede că, după acoperirea prejudiciului, statul este obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. Conform legislaţiei actuale, statul se poate îndrepta cu o astfel de acţiune. De asemenea, termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în cazurile menţionate este de cinci ani (faţă de un an în prezent) pentru cazurile în care persoana a suferit pierderi materiale şi de opt ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate.

Actul normativ a primit vot tacit în condiţiile în care termenul pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată în acest sens. Data la care s-a împlinit termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final a fost 21 octombrie 2016.