Magazinul SocialXChange vinde marfă pe ore de muncă

Magazinul SocialXChange vinde marfă pe ore de muncă

La prima vedere este un magazin obișnuit, cu de toate. De la cărți, articole de papetărie, îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, ba chiar și jucării, marketul din vecinătatea teatrului Opera Comică din București, din Crângași, geme de oferte care mai de care mai atrăgătoare pentru orice client care îi trece pragul. În realitate, magazinul cu pricina, SocialXChange, are o destinație cu totul și cu totul specială. Aici își găsesc de lucru, în schimbul unor puncte de pe urma cărora se pot alege cu tot felul de produse, asistații sociali din Sectorul 6 al Capitalei. O inițiativă a Primăriei de Sector care face din proiectul respectiv unul unic în Capitală.

Deschis în urmă cu patru ani la inițiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Primăriei Sector 6 București, magazinul caritabil SocialXChange din Calea Crângași se bucură deja de prestigiul unui market special.

Beneficiarii sunt toți asistați sociali. Fie că au drept din muncă, dar, din diferite motive, se descurcă destul de greu cu banii și au probleme în a-și întreține familia, fie că sunt afectați de un handicap sau altul care le-a răpit dreptul la o viață normală, toți și-au găsit un prieten de nădejde în SocialXChange-ul din imediata vecinătate a teatrului Opera Comică, de sub Podul Grand. Produsele așezate cuminți pe rafturile ineditului magazin provin, absolut toate, din donații. „Tot ce vedeți aici a fost adus de oamenii de bine din mai toate colțurile țării, nu doar ale Capitalei. Sunt oameni cu suflet care nu ezită atunci când trebuie să își ajute aproapele aflat în suferință”, povestește Laura Bârleanu, inspector în cadrul DGASPC Sector 6.

În timp ce ea își deșartă tolba plină cu povești adevărate despre locul, devenit de pomină în tot Bucureștiul, care salvează viețile unor semeni al căror destin nu a fost tocmai blând cu ei, în magazin încep să își facă apariția, rând pe rând, beneficiarii.

„Mă duc la raft și îmi iau ce îmi dorește inima pentru copilașii mei”

La cei 38 de ani ai săi, Ana Georgiana Căpușan, din București, are toate motivele să se considere o privilegiată a destinului. Același destin care, în urmă cu doi ani, i-a jucat feste și a lăsat-o, cu doi copii atârnați de poala fustei, fără reazămul unui stâlp al familiei.

„Sunt divorțată și am doi copii, ca două flori. Înainte să descopăr acest magazin, mă descurcam destul de greu. Fetița și băiețelul erau mici și aveau în permanență nevoie ba de una, ba de alta. Lucram, dar nu câștigam suficient de bine cât să pot face față greutăților. În plus, era foarte dificil atunci când trebuia să îmi iau copiii de la școală. Nu mă puteam învoi la nesfârșit. Ei, și atunci s-a întâmplat minunea. Unul din dascălii școlii la care învață fiul meu cel mare, pe atunci în vârstă de opt ani, m-a pus în legătură cu un asistent social de la Sectorul 6. Atunci am aflat de existența magazinului. Mi-a explicat ce trebuie să fac pentru a intra în posesia bunurilor pe care mi le doream din puzderia care există în magazin, iar eu nu am stat pe gânduri”, mărturisește Georgiana. Pentru a putea pleca acasă cu traista plină la sfârșitul unei zile de muncă petrecută între zidurile magazinului, femeia trăbăluiește fie la igienizarea marketului, fie la sortarea produselor sau împachetarea lor. Nu se dă în lături nici de la călcatul rufelor, spălatul sau triatul lor. „De două sau trei ori pe săptămână, primesc telefon de la asistenții aici. Mi se spune că au de lucru pentru mine să fac una alta prin magazin. Nu stau mai mult de patru, cinci ore, răstimp în care calc rufe, le spăl, aranjez obiectele în rafturi, șterg praful sau, pur și simplu, deretic prin market. E o muncă foarte ușoară, care nu necesită cine știe ce efort. În urma acestor servicii, primesc niște puncte pe care le transform, mai apoi, în produse. Un punct înseamnă doi lei. Pentru o oră de călcat, spre exemplu, primesc șase puncte. Așa se face că, la sfârșitul orelor lucrate, strâng, să zicem, 32, 36 sau chiar mai multe puncte. Mă duc la raft și îmi aleg ce am nevoie pentru casă. Hăinuțe, produse alimentare, jucării, rechizite școlare. Orice!”, mai spune bucureșteanca.

 

Când handicapul din naștere nu mai este un obstacol

Manea Victoria are un handicap din naștere care o împiedică să ducă o viață normală. „Nu pot să muncesc așa cum mi-aș dori. Cel mai mic efort pentru mine presupune un adevărat chin. Am intrat în baza de date a DGASPC Sector 6 cu ani în urmă. M-au ajutat cu ce puteau, de fiecare dată. Acum, de când cu magazinul ăsta, deschis aici în Crângași, lucrurile s-au simplificat foarte mult pentru mine. Vin de câteva ori pe săptămână și primesc produse alimentare, haine sau diferite alte bunuri de trebuință pe lângă casă. Am patru copii, sunt divorțată și, dacă mai pun la socoteală și incapacitatea de muncă derivată din handicap, e evident că nu mă descurcam prea bine”, mărturisește femeia.

Puncte și pentru donatori

„Sistemul cu puncte a fost gândit, pe o parte, pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiași, cu copii, cu venituri mici sau cu handicap, motiv pentru care nu își găsesc de lucru, dar se aplică și în cazul donatorilor. E, dacă vreți, modul nostru de a-i atrage în proiect. Le oferim ceva la schimb, rentabil, pentru că fără ajutorul donatorilor nu putem ființa. Fiecare dintre cei care donează profită de pe urma acestor puncte. Spre exemplu, vine cineva și donează, să spunem, zece cărți. Primește 10 puncte, în condițiile în care un volum este echivalentul unui punct. Mai donează ceva în valoare de 40 de puncte și își poate achiziționa un cuptor cu microunde, care valorează 50 de puncte”, explică Laura Bârleanu (foto), inspectorul DGASPC Sector 6.

Produse mai ieftine decât oriunde

Sistemul de punctare al produselor diferă de la obiect la obiect, în funcție de valoarea sa de pe piață. „O carte este un punct, o jucărie, un punct, o mașină de spălat se ridică la 60 de puncte, un cuptor cu microunde face și el 50 de puncte, valoare pe care o are și un pătuț pentru copii, un cărucior pentru bebe ajunge la 20 de puncte. „Cât despre mâncare ea este mai ieftină decât oriunde. Uleiul, de pildă, face 2 puncte, făina, un punct, mălaiul, un punct, bulionul, un punct. Toate au fost gândite pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutorul semenilor pentru a-și face viața mai ușoară”, conchide Laura Bârleanu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News