Mafia italiană se dă miloasă cu săracii și lovește în plină pandemie

Mafia italiană se dă miloasă cu săracii și lovește în plină pandemie

O Globo. Sub pretextul de a ajuta populația afectată de criza economică, mafioții împrumută bani și controlează comerțul cu articole precum măștile de protecție.

Guvernul a recunoscut deficienţa - bazată pe o lege obișnuită - și a emis un nou decret pentru ca mafioții să se întoarcă la închisoare, dar încarcerarea fiecăruia trebuie să fie evaluată individual de către magistrați, ceea de va dura câteva săptămâni.

"Acesta este un semnal foarte prost, prezența acestor lideri pe teritoriile de origine consolidează și mai mult grupările" - a declarat pentru "O GLOBO" Alessandra Dolci, procuror al Tribunalului de la Milano și membră a direcţiei anti-mafie.

Control dificil

Italia are o legislație considerată una dintre cele mai bune din lume în combaterea organizațiilor mafiote, dar legăturile clanurilor cu politica, cu instituțiile naționale, regionale și municipale, precum și cu companiile și piața financiară sunt indicate ca fiind una dintre dificultățile în a le face față.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dolci arată că statul italian nu are la fel de multe mecanisme pentru a controla beneficiarii ajutorului financiar care va începe să fie transmis de guvern către persoanele afectate de coronavirus. Aceasta menționează drept exemplu plata a 25.000 de euro - bani nerambursabili - micilor comercianți: "Este un control foarte dificil de făcut, deoarece trebuie verificat în fiecare oraș. Mafia poate profita și poate fi avantajată la vârf. Cel mai bun remediu este ca guvernul să acționeze rapid și să promoveze ajutorul înaintea organizațiilor criminale.

Rădăcini istorice

Mafia a apărut în sudul Italiei în secolul XIX. Astăzi, țara are trei mari grupări istorice (Cosa Nostra, Camorra și 'Ndrangheta, toate trei cu operațiuni transnaționale), pe lângă altele mai mici, cu anvergură regională. Logica ajutorului observat în timpul pandemiei are rădăcini istorice: îngrijirea teritoriului, transformându-l într-un fel de feudă, este fundamentală pentru a transforma imaginea de binefăcători în consens social.

Procurorul Alessandra Dolci subliniază, însă, că această logică a suferit modificări în ultimii ani: în sud, controlul este în continuare teritorial, în timp ce în nordul ţării principalul obiectiv este crearea unei sinergii cu oamenii de afaceri și extinderea operațiunilor către ramuri ale economiei, precum restaurantele, barurile și cafenelele. Extinderea a ajuns chiar în sectorul sănătății, prin intermedierea achiziționării și vânzării măștilor chirurgicale și a materialelor spitalicești.

Senatorul Sandro Ruotolo a fost ales anul acesta după o lungă carieră de jurnalist, devenind unul dintre profesioniștii amenințați cu moartea din țară (și trăiește sub escortă armată) din cauza reportajelor despre mafie. El spune că principala provocare pentru stat va fi să ajungă la cei mai nevoiași înaintea organizațiilor criminale.

„O problemă serioasă este aceea că mafia are o relație strânsă cu puterile politică și economică, poate că este principala deosebire faţă de organizațiile criminale din Brazilia, de exemplu".

Avocata Vicenza Ronda, de la Libera, spune că grupările criminale din întreaga lume vor profita de criza economică și socială provocată de pandemie, Italia nefiind o excepție. În cazul țării, există precedente pentru alte situații de urgență care au deschis breşe și care au favorizat extinderea mafiilor, cum ar fi al doilea război mondial (1939-1945) și cutremurele care au lovit centrul Italiei în ultimii ani. (Rador)