REŢEAUA CĂRNII STRICATE. 150 de ticăloşi ne-au pus otravă în farfurie. 10 au fost arestați

REŢEAUA CĂRNII STRICATE. 150 de ticăloşi ne-au pus otravă în farfurie. 10 au fost arestați

Mafia cărnii ne otrăveşte de cel puţin trei ani. Gruparea infracţională transfrontalieră este formată din peste 150 de persoane şi are ramifi caţii în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în state non-UE. Reţeaua a proliferat cu sprijinul unor angajaţi ai statului, iar fi rele duc "mult mai sus". Un consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi este implicat. Evaziunea fiscală se ridică la 13,7 la sută din PIB.

UPDATE. Zece persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată au fost arestate preventiv, în urma a două decizii luate de Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti.

Cele zece persoane sunt: Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă; iar şase la Tribunalul Bucureşti - Alexei Boţan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea. Caracatiţa evazionistă care a adus în România sute de tone de carne, expirată sau stricată, din Uniunea Europeană (UE), are ramificaţii în aproape toată ţara. Oficiali care au participat la operaţiuni au dezvăluit pentru "Evenimentul zilei" că ramificaţiile "mafiei cărnii" conduc către "persoane influente" şi nu exclud extinderea cercetărilor şi în alte judeţe. "Reţeaua are peste 150 de membri", ne-au spus sursele citate. Oficiali din rândul organelor judiciare ne-au precizat că reţelele destrămate, în urma celor 102 percheziţii efectuate în 18 judeţe şi în Bucureşti, funcţionează de cel puţin trei ani. "Fenomenul a început odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Încet, încet, unor mici grupări li s-au adăugat alţii şi alţii, până s-a ajuns la această cifră. Mai aveau un pic şi ne sufocau", a precizat un oficial pentru EVZ.

  • EDITORIAL de Dan Andronic: Vă daţi seama cât de putrede sunt instituţiile statului, dacă a trebuit să intervină SRI ca să nu mai mâncăm carne stricată?!

Asalt la vămile din Vest Pentru că cercetările sunt la început, investigatorii s-au ferit să dea detalii care pot afecta ancheta aflată în derulare. La ancheta declanşată în România, după sesizarea Serviciului Român de Informaţii (SRI), participă autorităţi din alte cinci state europene. În ţara noastră, toată marfa intrată în "malaxorul" evazionist a zeci de firme fantomă – interpuse între exportatori şi beneficiarii din România, pentru a evita plata TVA şi taxele la bugetul de stat - a pătruns pe la graniţa de Vest. "Prin toate vămile de la graniţa cu Ungaria intrau mărfurile", ne-a dezvăluit un oficial din Poliţia Română. Acesta a mai adăugat că, până acum, reiese că cei mai "proaspeţi" membri ai reţelei au şase luni de activitate, iar cei cu ştate mai vechi au trei ani, "dar nu excludem ca unii să activeze de mai mult timp". Afaceristul liberal Oficialii DIICOT au anunţat, ieri, că zece persoane au fost reţinute. Printre cei cercetaţi se numără şi un consilier al ANSV, Mircea Olimpiu Lucaciu, care l-ar fi anunţat pe directorul firmei Michelangelo SRL, Radu Bogdan Curticiu, că se fac controale la magazinele lui. Pe lângă acesta, e cercetat şi un inspector OPC Cluj, N.V.V., pentru trafic de influenţă.El este acuzat că a intervenit, în favoarea unui afacerist implicat, pe lângă un alt inspector OPC din Bistriţa Năsăud. "Vedeta" de până acum a acţiunii DIICOT este Horaţiu Bonea, afacerist liberal, din Satu Mare, consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi. Afaceristul ridicat ieri de DIICOT este patronul Bonvi Impex, producătoare şi distribuitoare de carne de pui din Satu Mare. Bonea e şi un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, de la care a cumpărat, cu 150.000 de lei, acţiunile pe care şeful de judeţ le deţinea la firma de pază Folda Security. Printre cei audiaţi în acest caz se mai numără şi părinţii tenismenei Sorana Cârstea, care deţin o fabrică de produse din carne în Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.

  • Mafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului

Anunţul şefului ANPC a pus infractorii în gardă Braşov. Nouă tone de carne de porc expirată din luna august 2013 au fost descoperite, ieri, într-un depozit din localitatea braşoveană Ghimbav. De asemenea, la o fabrică de preparate din carne din Rupea au fost găsite peste o sută de kilograme de carne de vită expirată. A fost una din cele mai de amploare acţiuni derulate de inspectorii sanitari, după ce miercuri, DIICOT şi Autorităşii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, (ANPC) au fost retrase de la vânzare peste 230 de tone de carne. Inspectorii au nimerit în gol Timiş. În restul ţării, controalele de ieri nu s-au lăsat cu "victime" şi ca urmare a faptului că Marius Alexandru Dunca, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), anunţase cu o seară înainte că vor fi vizate de controalele ANPC 18 judeţe "suspecte". Astfel, comisarii de la Protecţia Consumatorului au efectuat ieri verificări în majoritatea supermarketurilor, hipermarketurilor şi magazinelor alimentare care comercializează carne din oraşele din Timiş, Arad şi Caraş Severin. Atât reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare, cât şi cei nouă comisari de la OPC au confirmat că nu s-au găsit loturi viciate în Timiş. Dolj. Nici în Dolj OPC nu a găsit urme de carne suspectă. În Mehedinţi a fost depistată o problemă la o parte din etichetele produselor. Acolo unde există traducerea în diferite limbi străine a informaţiilor, una din ţările menţionate era RFG (Republica Federală Germană), care nu mai există. Originea problemelor pare a fi însă un importator din Bucureşti, deoarece carnea din Mehedinţi provenea, prin intermediar, de la un depozit din Capitală. În Vâlcea au fost şapte controale în supermarketuri şi abatoare, dar nu s-a găsit nimic. Aceeaşi situaţie este şi în Argeş, şi în Dolj. În România, evaziunea pe piaţa cărnii se ridică la 230 de milioane de euro, iar la nivelul întregii economii, atinge 18 miliarde de euro, adică 13,7 la sută din PIB. (Georgeta Petrovici, Maria Huhulici şi Nicoleta Ene)

  • SRI: Mafia cărnii, amenințare la adresa siguranței naționale

Cifrele caracatiţei Câte persoane sunt implicate în acest dosar? Peste 150 de persoane fac parte din această reţea ce are ramifi caţii în state ale Uniunii Europene, dar şi în ţări non-UE. De cât timp acţiona grupul de crimă organizată? Conform datelor de până acum, mafi a cărnii ne otrăveşte de trei ani, potrivit surselor EVZ. Cel mai nou membru al reţelei are o "vechime" de şase luni. Câte percheziţii au fost făcute de autorităţi? 102 până acum, şi operaţiunile continuă. Unde au fost efectuate percheziţiile? În locaţii din 18 judeţe, la sediile fi rmelor implicate, la domiciliile administratorilor şi la depozitele suspectate că adăpostesc marfa folosită la comiterea evaziunii. Câte persoane sunt reţinute? Procurorii DIICOT au reţinut până acum 10 persoane, dar operaţiunile sunt în plină desfăşurare. Ce cantitate de carne stricată a fost comercializată? Autorităţile nu au oferit această cifră, dar au fost oprite de la comercializare 239 tone La cât se cifrează evaziunea fiscală? În acest dosar, evaziunea e de 15 milioane de euro, dar pe toată piaţa cărnii e de 230 de milioane de euro. La nivelul întregii economii, evaziunea este de 18 miliarde de euro, adică 13,7% din PIB.

  • DOSARUL cărnii stricate din magazine: Patru persoane au fost reținute

SRI a descoperit reţeaua de crimă organizată transfrontalieră "Este un caz iniţiat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) de la începutul anului 2013 şi face parte dintr-o serie de acţiuni ale SRI pentru combaterea evaziunii fiscale, ce afectează bugetul consolidat al statului român. Din acest punct de vedere este o chestiune de securitate naţională, pe zona de securitate economică şi cu extensii în zona ameninţărilor transfrontaliere", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Oficialul a mai precizat că Serviciul şi-a îndeplinit datoria de a transmite informaţiile organelor abilitate: "Vorbim de o reţea de crimă organizată transfrontalieră, specializată în activităţi de fraudă fiscală, de mare amploare, axată pe achiziţii intra-comunitare cu produse din carne. A fost în atenţia SRI, sens în care am sesizat beneficiarii, respectiv organele de aplicare a legii: DIICOT, DGA, DCCO. Totodată, am dat sprijin şi am cooperat pe toată durata investigării, iar dacă vom fi solicitaţi, vom face acest lucru şi pe durata anchetei". (Violeta Fotache) Autorităţile ştiu cine-i capul reţelei "Ştim cine este capul grupării, dar nu vă putem spune, pentru că avem operaţiuni în plină desfăşurare", ne-au spus surse judiciare. La întrebarea dacă liderul grupării este un cetăţean român, sursele citate au exclamat: "Hmm, o să aveţi o surpriză! Nu vă putem spune acest lucru acum!". "Sunt foarte multe persoane implicate, iar firele duc mult mai sus decât s-a comunicat până acum, şi în mai multe locuri", ne-au precizat alte surse. Pentru "palierul extern" al reţelei mafiote, autorităţile româneşti colaborează cu instituţiile similare din mai multe state, inclusiv cu servicii speciale. "Firele duc mult mai sus şi în mai multe locuri." SURSĂ

Ne puteți urmări și pe Google News