Calendar Ortodox, 14 aprilie. Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Calendar Ortodox, 14 aprilie. Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la GledinSursa: doxologia

Pe data de 14 aprilie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin. Acesta născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei-Năsăud, și este o inspirație pentru credincioșii din ziua de azi.

Calendar Ortodox. Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin a fost crescut de părinți credincioși și a ajuns să fie cu adevărat iubitor de Hristos. Acesta a plecat de acasă şi a ajuns în Moldova, la Mănăstirea Neamţ. S-a dus către taina preoției.

După trecerea la cele veșnice a stareţului Ioan, obştea monahilor l-a ales pe Cuviosul Pahomie, dar s-a împotrivit. Acesta se gândea la viaţă pustnicească și s-a dus la marele povăţuitor duhovnicesc, Sfântul Dimitrie al Rostovului († 1709). A stat doi ani în Rusia, dar i s-a făcut dor de casă. S-a întors la Neamţ, dar nu a mai fost pus stareţ. A ales să facă un schit cu patru ucenici într-un loc în pădurea din zonă.

Acesta nu a avut parte de liniștea la care visa de atâta timp și a fost ales episcop al Romanului (1707-1714). În această slujire, deşi era iubitor de liniște, de rugăciune şi de carte, Sfântul Pahomie s-a axat pe nevoile materiale ale eparhiei sale.

A renunțat la scaunul episcopal după 7 ani și a construit o biserică care a primit numele Schitul Pocrov. Sfântul Pahomie a cerut ca monahii să păstreze tăcerea în toată vremea, să nu mănânce carne, și să facă privegheri de toată noaptea. Sfântul Pahomie a fost smerit și iubitor de viață pustnicească, în cea mai curată tradiție isihastă a Sfântului Paisie cel Maire

Sfântul Pahomie s-a stins din viață pe 14 aprilie în anul 1724, pe când era la Lavra Pecerska din Kiev. A fost îngropat la Schitul construit de el. Moaștele sale se află într-o raclă, la Schitul Pocrov, în apropierea Mănăstirii Neamț. Credincioșii din toată țara vin să se roage.

Calendar Ortodox. Rugăciunea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie

Pe iubitorul de nevoințe sihăstrești și ierarhul preaînțelept al Bisericii lui Hristos, pe Pahomie, floarea cea minunată a pământului Gledinului, să-l lăudăm după vrednicie, ca pe cel ce s-a învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi lucrarea rugăciunii celei curate și a biruit uneltirile vrăjmașilor. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!

Icosul 1

Din pruncie ți-ai împodobit viața cu virtuțile creștinești; căci minunații tăi părinți din Gledinul Bistriței ți-au sădit în suflet credința cea de viață dătătoare și iubirea de Hristos, care te-au ajutat să-ți aduci tinerețea ta prinos de bună mireasmă lui Dumnezeu. Pentru aceasta, vrednicule de laudă Pahomie, îți aducem cântare: Bucură-te, odraslă minunată a plaiurilor transilvane; Bucură-te, că te-ai născut din părinți binecredincioși; Bucură-te, că ai crescut sub adumbrirea Duhului Sfânt; Bucură-te, că ai primit la botez numele Sfântului Apostol Petru; Bucură-te, că din tinerețile tale te-ai aplecat spre nevoință; Bucură-te, cel ce ai crescut în dreapta credință;

sursa: arhivă EVZ

Bucură-te, că sufletul ți-ai hrănit cu învățăturile lui Hristos; Bucură-te, că niciodată nu te-ai depărtat de dragostea Lui; Bucură-te, că te-ai adăpat din izvoarele Duhului Sfânt; Bucură-te, că de plăcerile lumești nu ți-ai lipit sufletul; Bucură-te, că viață plăcută lui Dumnezeu ai râvnit-o; Bucură-te, că din tinerețe te-ai arătat apărător al dreptei credințe; Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!

Condacul al 2-lea

Ascultând cuvântul Mântuitorului, care zice: „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”, îndată ai părăsit locurile natale ale Gledinului și ai plecat în lavra Neamțului, unde ți-ai închinat viața slujirii lui Dumnezeu, potrivit rânduielilor părintești, cântând neîncetat: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Dacă ai intrat în obștea fraților și părinților din lavra Neamțului, ai căutat, ca un doritor de cele dumnezeiești, să urmezi pravila Bisericii și să te înduhovnicești din viața călugărilor îmbunătățiți, dând slavă lui Dumnezeu pentru că ți-a îndreptat pașii spre tot lucrul cel bun. Pentru aceasta, minunându-ne de râvna ta, Părinte, cu bucurie îți cântăm: Bucură-te, vistierie în care se adună roadele Duhului Sfânt; Bucură-te, că ai luat crucea și I-ai urmat lui Hristos; Bucură-te, tânăr înțelept lucrător al virtuților; Bucură-te, suflet plin de mireasma Duhului; Bucură-te, iconom al tainelor dumnezeiești; Bucură-te, floare a Gledinului răsădită în pământul Moldovei; Bucură-te, purtătorul suferințelor celor din Ardeal; Bucură-te, râvnitor pentru casa Domnului; Bucură-te, smerit ascultător față de mai-marii mănăstirii; Bucură-te, împlinitor al sfaturilor părinților îmbunătățiți; Bucură-te, că prin ascultare desăvârșită ai dobândit smerita cugetare; Bucură-te, lucrător iscusit în via Domnului; Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!, potrivit Doxologia.