Editura Evenimentul si Capital

„MADE(e) in România”. Artă și politică pentru salvarea Memorialului Revoluției

Autor: | | 0 Comentarii | 185 Vizualizari

Memorialul Revoluției din Timișoara, singura instituție din România care conservă cu docuemnte istoria recentă a evenimentelor din 1989, a ajuns pradă intemperiilor. În clădirea care găzduiește memorialul plouă prin acoperiș, exponatele sunt puse în peridol, iar autoritățile de la București se fac la rândul lor că ”plouă”.

”Când plouă, stăm cu gălețile în pod”, spune Traian Orban, președintele Memorialului Revoluției. Reparația completă ar costa 500.000 de euro. Bani care nu există. Memorialul Revoluției din Timișoara își desfășoară activitatea într-o clădire veche, aflată pe str. Oituz, pe care a primit-o în anul 2012 de la Ministerul Apărării Naționale.

Singurul ajutor în prag de sezon ploios vine de la reprezentanții Asociației Culturale Contrasens, care au inițiat un proiect de artă intitulat „MADE(e) in România”, ce se va desfășura la Timișoara timp de peste o lună, până în 20 noiembrie, iar în cadrul evenimentelor care vor avea loc, vizitatorii vor fi încurajați să doneze bani care vor merge în conturile Memorialului Revoluției din Timișoara, cu scopul reparării acoperișului, aflat într-o stare avansată de degradare.

„Acoperișul Memorialului Revoluției este foarte afectat. Acolo se găsește un patrimoniu material adunat de aproape 30 de ani. Vom organiza și o minilicitație de artă, iar banii vor rămâne Memorialului, pentru repararea acoperișului”, a declarat Dana Sarmeș, președintele Asociației Culturale Contrasens.

Artă și politică

MAD(e) in Romania este un proiect cultural manifest construit în jurul energiei acumulate în proteste, spun organizatorii: Artă și politică. Artă și protest. Artă și mesaj. Artă cu dublu sens.

Timp de o lună de zile, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, vor contribui la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara să ne spună cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. Proiectul cuprinde expozitii, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

“Economicul, socialul și politicul nu determină niciodată în întregime sfera culturală, însă aceste sfere fixează condițiile de posibilitate ale acțiunilor culturale și ale limitelor acestora. În același timp, cultura este întotdeauna implicată dialectic în ceea ce se întâmplă la nivel economic și politic, contestând semnificațiile care pot apărea din purul loc al evenimentelor economice sau politice. Mișcările de protest nu pot dizolva cultural o criză sau o creștere economică sau o criză de legitimitate politică, însă pot deschide spațiul ca această situație să fie criticată sau recunoscută. Mișcările artistice de protest permit o reconceptualizare a condițiilor de posibilitate și funcționare a înseși sferei politice” mai spune Dana Sarmeș, coordonatorul și curatorul MAD(e) in Romania.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI