Mădălina Manole, cronica unei sinucideri anunțate

Mădălina Manole, cronica unei sinucideri anunțate

Declinul psihic al artistei a început după despărțirea de primul soț. Ea și-a plănuit în detaliu moartea.

"Sunt multe, foarte multe de spus... Mădălina a suferit mult, în ultimul timp, dar nu a lăsat pe nimeni, nici măcar pe Mircea (Petru Mircea, soţul ei - n.r.) să se apropie de ea, să o ajute", îşi începe mărturisirea unul dintre apropiaţii artistei, care a acceptat să vorbească cu EVZ, sub protecţia anonimatului.

"Pentru că Mircea nu vrea ca astfel de lucruri să ajungă la presă... E un om ex traordinar, un băiat cuminte, care nu ar fi înşelat-o niciodată şi o iubea foarte mult, o diviniza. Ea îl domina, dar cred că, totuşi, ţinea la el. În felul ei. Fiecare înţelege dragostea în felul lui", continuă acesta. Un moment de pauză şi adaugă: "Un lucru e sigur: a premeditat totul, şi-a pregătit sinuciderea în detaliu".

"A insistat pentru Furadan"

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit apropiaţilor, cu aproximativ trei săptămâni în urmă, Mădălina a luat legătura cu una dintre fanele ei, de care era mai apropiată, şi a rugat-o să-i facă rost de Furadan.

"Iniţial, i-a spus fetei că-i trebuie pentru plantele din curte. Iar răspunsul acesteia a fost prompt: «Pentru asta, nu-ţi trebuie Furadan. Îţi aduc altceva. După două zile, Mădălina a revenit cu un telefon şi a insistat pentru Furadan. A spus că a vorbit cu mama ei şi că aceasta are nevoie de el la ţară, pentru că ar avea probleme cu gândacii de Colorado, care-i distrug cartofii. Şi l-a primit", au explicat apropiaţi ai familiei artistei.

Ca să nu-şi pună pe gânduri soţul, Mădălina a vărsat apoi con ţinutul flaconului de Furadan într-o sticlă, pe care a lipit o eticheta şi a scris cu mâna ei "pesticid".

A lăsat sticla în baie şi a motivat că e o substanţă inofensivă, pentru flori. A aşteptat apoi momentul pe care l-a considerat oportun şi a băut aproape jumătate. Mai exact, 400 de ml, după cum au precizat, ieri, legiştii.

Tânăra care "i-a livrat" Furadanul a fost audiată şi de procurori, cu atât mai mult cu cât - deşi poate fi găsită în mai toate gospodăriile din România - deţinerea acestei substanţe e interzisă şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală de până la 75.000 de lei.

"Nu putem face nicio acuzaţie. Momentan, nu avem nici măcar o concluzie clară că e vorba despre Furadan. Nu ne putem baza doar pe de claraţii. Aşteptăm rezultatele a nalizelor toxicologice de la INML şi pe cele ale specialiştilor poliţiei. Momentan, în raportul legiştilor stă scris: «substanţă toxică, posibil pesticid»", au explicat surse judiciare.

SMS-uri alarmante

"Nu vreo boală a ucis-o. A suferit, într-adevăr, un preinfarct, cu câteva luni în urmă. Avea probleme cu inima, însă nu foarte grave, adică se puteau rezolva cu tratament. Problema e că nu a putut trece niciodată peste des părţirea de Şerban Geor gescu. La moartea lui, soţia acestuia i-a interzis Mădălinei să calce pe la înmormântare. A fost noaptea, în cimitir, să-i ducă o coroană şi nu au lăsat-o să intre. În ultima vreme mergea însă destul de des la mormânt, însoţită de câte o prietenă. Iar Mircea ştia că are o problemă. Şi nu a fost doar tentativa de sinucidere de acum o lună. În ultimul timp, îi trimitea lui Mircea SMS-uri ciudate, prin care încerca să-i spu nă, parcă, că ar vrea să moară", adaugă apropiaţii vedetei.

Deşi declinul psihic al artistei a început de la despărţirea de fostul soţ, aceasta nu a lăsat pe nimeni să o ajute: "Era închisă în ea, se izola zile în şir şi nu vorbea cu nimeni, nici măcar cu Mircea, despre greutatea pe care o purta în suflet".

FERICITĂ. Mădălina, alături de Şerban Georgescu, primul ei soţ Arhiva EVZ

ÎN GOANA DUPĂ ŞTIRI

Ultimul interviu cu Mădălina, o "făcătură" marca Agerpres

"Ultimul interviu" cu Mădălina Manole, publicat de agenţia Agerpres înainte de moartea artistei, este de fapt un fals, potrivit paginademedia.ro.

Jurnalistul Petrişor Obae a publicat ieri mecanismul prin care falsul, preluat imediat de mai multe canale de comunicare, a ajuns să fie "servit" drept un interviu adevărat: textul prezentat pe 13 iulie pe fluxul de ştiri, cu o zi înainte de ceea ce trebuia să fie cea de 43-a aniversare a artistei, şi reluat a doua zi drept "ultimul interviu cu Mădălina Manole", este de fapt un colaj de declaraţii date de artistă de-a lungul timpului, pentru alte publicaţii sau pentru blogul său.

Ieri, surse din interiorul agenţiei de presă au precizat pentru evz.ro că interviurile cu vedete înaintea zilelor de naştere a acestora sunt o modă în cadrul Agerpres. Re pre zentanţii agenţiei de presă plătite din bani publici au transmis ulterior şi un comunicat prin care au calificat incidentul drept unul "singular".

Traseul prin care "făcătura" a ajuns să fie ştire este descris de paginademedia.ro. Totul a pornit de la ideea: "Facem un interviu cu Mădălina", cu ocazia împlinirii vârstei de 43 de ani. Reporterul desemnat să se ocupe de subiect nu reuşeşte însă să vorbească cu Mădălina. Redactorul-şef al Redacţiei Informaţii Centrale, Marina Bădulescu, decide "să salveze" situaţia şi alcătuieşte, imediat, o compilaţie din mai multe de c laraţii vechi.

Rezultatul: un interviu "exclusiv" care, după aflarea veştii dispariţiei solistei, este rezumat pe flux astfel: "Bucureşti, 14 iulie /Agerpres/ - În ultimul său interviu acordat AGERPRES, cu doar o zi înaintea morţii sale, cântăreaţa Mădălina Manole măr turisea că este o persoană fericită".

Agenţia Naţională de Presă a transmis că a demarat o anchetă în cazul materialului "care a conţinut declaraţii ale cântăreţei şi care, prin omisiune, a lăsat să se înţeleagă că ele ar fi fost date în ziua respectivă".

Este cercetată Marina Bădulescu, care se pare că a redactat şi difuzat, din proprie iniţiativă, ştirea. "Ne cerem scuze pentru omisiunea care a determinat, în unele situaţii, diverse interpretări", se arată în comunicat.

"Era închisă în ea, se izola şi nu vorbea cu nimeni despre greutatea pe care o purta în suflet.", APROPIAT AL MĂDĂLINEI MANOLE

PASIUNE. Artista a studiat chitara la Ploieşti, apoi a început să compună Foto: Agerpres

RĂMAS-BUN

Rudele şi admiratorii artistei s-au adunat, ieri, la Sala Radio, pentru a-i aduce un discret ultim omagiu

Loredana Toma

Fie că e vorba de rudele de sânge ale Mădălinei, fie de rudele din partea soţului sau de cunoscuţi ori de oameni simpli care au iubit-o, toţi vorbesc acum aceeaşi limbă, cea a suferinţei.

În foaierul Sălii Radio din Bucureşti,unde a fost depus ieri, la ora 15.00, trupul neînsufleţit al "Fetei cu părul de foc", până spre seară a domnit o linişte apăsătoare şi o durere parcă la fel de discretă precum toată lumea a spus, în ultimele zile, că a fost Mădălina Manole.

Aproape în surdină, din boxele amplasate pe pereţii sălii, se auzeau atât melodii vechi, cât şi cântece de pe cel mai nou material discografic al artistei care a decis să-şi încheie conturile cu viaţa de ziua ei.

La căpătâiul cântăreţei vegheau, înecându-şi durerea, atât soţul, care nu voia să se dezlipească de soţia sa, cât şi oamenii care au admirat-o.

În aşteptarea cortegiului de la Institutul Naţional de Medicină Legală, în faţa Sălii Radio s-au adunat numeroşi admiratori ai Mădălinei Manole chiar cu câteva ore înainte de aducerea trupului neînsufleţit al artistei.

În jurul orei 15.00, sosiseră deja peste 200 de persoane pentru a-şi lua adio de la cea care a încântat publicul atâţia ani.

Durere ascunsă

Sub ochelari fumurii, câţiva dintre cei îndureraţi şi-au exprimat regretul faţă de cea care "până acum le alina sufletul".

"O ascult pe Mădălina de când eram mică, încă de atunci când muzica sa era pe viniluri. Am crescut cu ea. Pe mine mă cheamă Mădălina, pe iubitul meu îl cheamă Petru. Ce coincidenţă... Din grupul meu de prieteni, eu sunt singura care asculta muzica Mădălinei şi, de fiecare dată când vorbeam despre ea, toţi prietenii mei râdeau de mine şi mă luau peste picior. Încă nu ştiu de ce. Cânta minunat. Încerc să înţeleg totul, dar nu reuşesc", spune, printre suspine, o tânără retrasă într-un colţ al foaierului Sălii Radio.

Îngrijorate de starea soţului

Dacă la aflarea veştii că artista a murit cântăreţul Gheorghe Gheorghiu îşi făcea griji atât pentru copilul celor doi, cât şi pentru starea de sănătate a soţului, "care o diviniza", îngrijorarea era împărtăşită, ieri, de mai mulţi oameni.

Ici-colo, cei prezenţi fie îşi dădeau cu părerea despre gestul neînţeles al cântăreţei, fie făceau presupuneri despre când şi cum urma să fie înmormântarea.

"Cine poate şti cum şi-au orânduit oamenii lucrurile. Ei ştiu mai bine, acolo, în familie, ce să facă.Dacă ar fi după familie, după soţul şi după părinţii ei, la cât de mult o iubesc, ar fi ţinut-o toată viaţa aici, alături de ei", spunea una dintre admiratoarele Mădălinei Manole, trecută de prima tinereţe.

Grija celorlalte "partenere" de discuţie se îndrepta către starea de sănătate a lui Petru Mircea, soţul regretatei artiste.

"Dacă sunteţi mai apropiată familiei, cereţi să i se aducă un scaun soţului, că mai are puţin şi se prăbuşeşte. Abia se mai poate duce de colo-colo. E copleşit de durere, este normal, e soţia lui, doar", dădea "indicaţii", o altă vârstnică prezentă la priveghi.

Azi va merge pe ultimul drum

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mădălinei Manole va sta la Sala Radio până în această dimineaţă la ora 10.00, când cortegiul funerar va porni spre Ploieşti. Înmormântarea va avea loc tot astăzi, în jurul orei 13.00, la Cimitirul Bolovani din oraşul natal al artistei.

UN NOU DRUM. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut alături de Petru Mircea Foto: Libertatea UN VIS. Mădălina, strângându-şi în braţe băieţelul, micuţul Petru Foto: Libertatea

RÂNDUIELI SPECIALE

O slujbă sumară, în exteriorul bisericii

Trupul artistei va fi transportat în această dimineaţă la Ploieşti, iar la ora 13.00 va fi înhumat la Cimitirul Bolovani, din localitate. Arhiepiscopia Bucureştilor a aprobat doar oficierea slujbei speciale de înmormântare pentru sinucigaşi. E vorba de o slujbă sumară, ţinută de un singur preot, în exteriorul bisericii.

"Întrucât Biserica Ortodoxă condamnă sinuciderea ca fiind un păcat greu, nu admite (...) oficierea obişnuitei slujbe de înmormântare. De aceea, (...) Arhiepiscopia Bucureştilor aprobă doar oficierea rânduielii speciale de înmormântare pentru astfel de cazuri, (...) pentru consolarea familiei îndurerate. Ca atare, slujba va fi oficiată pe scurt, de un singur preot, în afara Bisericii parohiei cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Ploieşti", a precizat Secretariatul Arhi episcopiei Bucureştilor.

RĂBDARE. Ieri la amiază, oamenii aşteptau să o vadă pe artistă Foto: Theo Pană

"Dacă ar fi după familie, după soţul şi părinţii ei, ar fi ţinut-o pentru totdeauna aici, alături de ei.", ADMIRATOARE