Macron i-a vândut lui Iohannis exact ce i-a vândut și Trump

Macron i-a vândut lui Iohannis exact ce i-a vândut și Trump

Președintele României i-a cântat în strună oaspetelui francez: s-a angajat să cumpere elicoptere Airbus și rachete din Franța și i-a promis omologului său că va rezolva problema muncitorilor detașaț.

Liderul Franței și soția sa, Brigitte Macron, au fost întâmpinați la Cotroceni de că- tre președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen. Îmbrăcat într-un costum negru, asortat cu binecunoscuta cravată bleu, Iohannis l-a primit pe Macron cu gesturi de vechi prieten și bătăi pe umăr. Omologul francez a avut o ținută sobră, un costum bleumarin și o cravată în aceeași culoare. Brigitte a ales o rochie în aceeași nuanță cu costumul soțului ei, iar Carmen Iohannis a optat pentru o rochie albă. Ambele se opreau la o palmă deasupra genunchiului.

Salutul în română

Macron a salutat Garda de Onoare în limba română („Bună ziua!”), timp în care cele două doamne au schimbat câteva cuvinte. Soția lui Macron scruta cu privirea împrejurimile, fiind atentă la tot ce se întâmplă. Cele două s-au suit într-o mașină separată. Iohannis și Macron au mai zăbovit lângă mașină, discutând ca doi vechi camarazi. Cuplurile s-au reunit pentru fotografia de protocol din holul de la Cotroceni.

„Aveți tot dreptul să cereți aderarea la Spațiul Schengen. Nu am nicio ideologie în acest sens” , EMMANUEL MACRON, președintele Franței.

Muncitori, elicoptere și rachete

După o discuție de jumătate de oră în spatele ușilor închise, cei doi președinți au ieșit în conferința de presă comună. În cadrul acesteia, președintele francez și-a exprimat speranța că un acord privind muncitorii detașați în UE va fi încheiat până la sfârșitul anului.

Iohannis s-a declarat de acord cu negocierea unei soluții care să împace ambele părți:„Există o mare nemul- ţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, dar putem să observăm foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, Germania, Spania. Dacă situația este așa, este foarte clar că trebuie să îmbunătățim” reglementările europene, a spus Iohannis.

După ce Iohannis i-a făcut pe plac lui Donald Trump, guvernul semnând scrisoarea de intenție pentru achiziționarea de elicoptere de asalt Viper de la Bell Helicopter și de rachete americane Patriot, președintele român a încercat să-i facă pe plac și oaspetelui francez. Astfel, cu ocazia vizitei acestuia, s-a semnat extinderea contractului dintre Airbus Helicopters și IAR Ghimbav de la 5 la 15 ani și livrarea a 50 de aparate H215M atât României cât și la export. De asemenea, s-a mai semnat un memorandum pentru achiziționarea de către forțele armate române a unor rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiunde, destinate apărării antiaeriene.

În schimbul acestor favoruri din partea României, Macron nu a promis nimic concret. Nici măcar sprijin pentru primirea în Schengen.

Turneu în Europa

Emmanuel Macron face un turneu, în această săptămână, în „noua Europă” (România, Bulgaria și Austria), urmând să se întâlnească și cu liderii Cehiei și Slovaciei, evitând Ungaria și Polonia, pe care le acuză că nu respectă valorile europene. Pentru unele dintre aceste țări, ar putea însemna o redefinire a rolului lor în UE. Macron are trei obiective: cooperarea mai strânsă cu statele membre cu care Occidentul încă vrea să vorbească; demersuri pentru protecția pieței muncii din Franța și să vadă cine îl susține în restartarea motorului franco-german al integrării europene. Analiștii spun că România ar putea deveni, la un moment dat, un stat membru important în UE pentru contrabalansarea Poloniei ; Bulgaria preia președinția UE pentru șase luni, în 2018; iar Austria va fi la șefia Consiliului UE când se va discuta despre reforma zonei euro.