Macron și Lapid declară că sunt gata să „lucreze împreună”

Macron și Lapid declară că sunt gata să „lucreze împreună”Sursa: Wikipedia

Președintele francez și noul prim-ministru israelian și-au exprimat, marți, dorința de a lucra împreună pentru a contracara ambițiile regionale ale Iranului și pentru a promova un acord privind gazele între statul evreu și Liban. Dar pe dosarul iranian, cei doi centriști au afișat și diferențe, notează presa israeliană.

Prim-ministru proaspăt numit, Yaïr Lapid și-a rezervat marți prima vizită diplomatică în străinătate „prietenului său de multă vreme Emmanuel Macron”, notează cotidianul de stânga israelian Ha'Aretz.

La Paris, cei doi lideri centriști, despre care se spune că sunt apropiați și care "comunică regulat prin WhatsApp", potrivit "The Times of Israel", și-au exprimat disponibilitatea de a lucra împreună pentru a contracara ambițiile regionale ale Iranului și pentru a promova un acord pentru gaz între Israel și Liban, notează Noémie Taylor-Rosner în Courrier International.

"Iranul refuză în continuare să profite de oportunitatea care i se oferă pentru a încheia un acord bun […]. Vom continua, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, toate eforturile pentru a încerca să îi aducem la rațiune", a lansat Emmanuel Macron în timp ce l-a primit pe Yaïr Lapid.

În ciuda acestei "primiri entuziaste, dezacordurile politice profunde au fost evidente în declarațiile publice ale liderilor", notează totuși "The Times of Israel". Cei doi bărbați și-au consemnat diferențele cu privire la acordul de la Viena din 2015 care guvernează programul nuclear iranian, pe care europenii încearcă să-l salveze, dar pe care statul evreu îl consideră total ineficient. "Lapid s-a întors către Macron și i-a reamintit [că în 2018] a fost primul lider mondial care a recunoscut că era nevoie de un acord mai bun cu Iranul […]", notează "Yediot Aharonot".

Emmanuel Macron și Yaïr Lapid au discutat, de asemenea, despre disputa privind gazele dintre Israel și Liban. Cele două țări vecine, oficial încă în stare de război, demaraseră în octombrie 2020 negocieri fără precedent sub egida Washingtonului pentru delimitarea frontierei lor maritime, în vederea înlăturării obstacolelor din calea prospectării hidrocarburilor. Dar discuțiile au fost suspendate în mai 2021 în urma unor dispute cu privire la suprafața zonei în litigiu, inclusiv zăcământul de gaz Karish.

"Ambele țări au interes să ajungă la un acord care să permită exploatarea energiei în beneficiul ambelor popoare. […] Franța contribuie deja la aceasta și este gata să contribuie mai mult", a spus Macron. "Compania de energie Total, care este deținută parțial de guvernul francez, are drepturi de explorare a gazelor în apele economice ale Libanului", a declarat un oficial israelian pentru "The Jerusalem Post", adăugând că "de soluționarea disputei la frontiera maritimă cu Israelul ar beneficia și Franța". "Guvernul francez pare interesat de gazul natural de pe platforma [Karish], care urmează să fie lichefiat, transportat în Egipt și vândut în Europa. Aceste provizii au crescut în importanță pe măsură ce Europa încearcă să înlocuiască gazul rusesc după ce Rusia a invadat Ucraina", a remarcat, la rândul său, cotidianul "Ha'Aretz". (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)