„Nu am frustrări, sunt nerăbdător, am îngrijorări”, a spus Macron la Conferinţa de Securitate de la Munchen, făcând apel la „răspunsuri clare” din partea Franţei şi Germaniei, precum şi a partenerilor lor, la provocările europene, în fața replierii americani și agresiunii Chinei.

„Cheia în următorii ani este să mergem mult mai repede pe elementele suveranității la nivel european”, precum apărarea, a spus Macron, citat de AFP.
Este necesar să „dăm o nouă dinamică aventurii europene” în fața scepticismului în creștere al opiniilor.

Între Germania și Franța, „avem o istorie de așteptare a răspunsurilor” care nu vin pe proiecte europene, a regretat el, referindu-se la propuneri din trecut ale liderilor politici germani pentru a relansa proiectul construcției europene, la care Franța nici nu a răspuns.

Astăzi, Franța se plânge deseori de reacția slabă a cancelarului Angela Merkel la propunerile lui Emmanuel Macron de a face din UE „o Europă puternică și suverană”.

Dar relațiile Macron-Merkel s-au deteriorat în ultimele luni iar cancelarul Germaniei, final de carieră, nu este tentată de mari inițiative în acest domeniu.

Parisul judecă în special că Germania, care rămâne foarte atlantistă, nu se implică suficient în apărarea europeană.

Franța regretă, de asemenea, că proiectul de buget pentru zona euro, purtat pe umeri de șeful statului francez pentru a stimula investițiile în Europa, a fost frânat de Berlin.

În acest context, Macron a criticat indirect gestionarea, sub presiunea Germaniei, în special, a crizei financiare din Europa din 2008.

El a considerat că a fost acordată o prioritate prea mare reducerii cheltuielilor publice și reglementării sectorului financiar, un cocktail „nebun”, care, în opinia lui, a dus la disperarea „claselor mijlocii” europene.

Macron a susținut în acest context o creștere a cheltuielilor publice, în timp ce Germania susține rigoarea bugetară.

Te-ar putea interesa și: