Președintele Republicii a promis să intensifice „acțiunile concrete” împotriva islamismului. Tototadă, liderul de la Elysee a avut o convorbire cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Aflat la Bobigny, la nord de Paris, Emmanuel Macron a promis, marți seară, că măsurile împotriva islamului radical „se vor intensifica”.
Șeful statului a anunțat în special că miercuri va fi dizolvat, în Consiliul de miniștri, colectivul pro-palestinian „Șeicul Yassin”, „direct implicat” în asasinarea profesorului Samuel Paty.
Colectivul „Șeicul Yassin”, numit după numele fondatorul Hamas, ucis de armata israeliană în 2004, a fost creat de Abdelhakim Sefrioui, un activist islamist radical care urmează să fie adus miercuri în fața unui judecător în cadrul anchetei asupra atentatului de săptămâna trecută.
Abdelhakim Sefrioui a postat un videoclip pe YouTube în urmă cu câteva zile în care îl denunța pe profesorul ucis și-l califica drept „tâlhar”.
„Deciziile de acest tip împotriva asociațiilor, grupurilor de indivizi vor urma în zilele și săptămânile următoare”, a adăugat Emmanuel Macron, într-un scurt discurs la prefectura Bobigny.
„Nu este vorba de a face noi declarații (...), acestea sunt acțiuni care sunt așteptate de concetățenii noștri. Aceste acțiuni se vor intensifica”, a precizat președintele francez, alături de ministrul de interne Gérald Darmanin, în timp ce o vastă operațiune de poliție a fost lansată de luni împotriva mișcării islamiste.
În Seine-Saint-Denis, Emmanuel Macron „a condus ședința” celulei anti-islamiste înființată la începutul anului, prima de acest gen. Aceste celule au fost instalate de atunci în 98 de departamente.
În ceea ce privește asasinarea profesorului Samuel Paty, șapte persoane vor fi prezentate miercuri în fața unui judecător.
Printre aceste șapte persoane se numără doi minori suspectați că au primit bani de la agresor în schimbul informațiilor despre victimă, părintele elevului care a lansat mobilizarea împotriva profesorului Paty, activistul islamist Abdelhakim Sefrioui și trei prieteni ai atacatorul suspectați că l-a însoțit în timp ce cumpăra o armă albă, scrie France 24.
Condoleanțe de la Putin
Pe de altă parte, Emmanuel Macron a avut, marți, o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin, în care și-a exprimat dorința unei „consolidări a cooperării franco-rusă în materie de luptă antitero și împotriva imigrației clandestine”, după asasinarea profesorului Samuel Paty, la 16 octombrie, de către un tânăr rus de origine cecenă, potrivit unui comunicat de la palatul Elysee.
La rândul său, președinția rusă a indicat că, în timpul unui apel telefonic, Vladimir Putin „a adresat condoleanțe după atacul terorist din 16 octombrie, în suburbia Parisului, și asasinarea barbară a unui profesor francez” .
„În acest context, cele două părți și-au reafirmat interesul reciproc în intensificarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirea ideologiei extremiste”, a adăugat Kremlinul.
„Această crimă nu are nicio legătură cu Rusia”
Sâmbătă, ambasada Rusiei la Paris a subliniat că atacatorul cecen în vârstă de 18 ani, acuzat că l-a decapitat pe Samuel Paty, nu a mai avut legături cu Moscova din 2008.
„Această crimă nu are nicio legătură cu Rusia, având în vedere că acest individ trăia în Franța de 12 ani și fusese primit de partea franceză”, a menționat ambasada citată de agenția Tass.
Ambasada a subliniat, de asemenea, că atacatorul ucis, Abdullah Anzorov, a ajuns în Franța la vârsta de 6 ani împreună cu întreaga sa familie care obținuse statutul de refugiat, ceea ce a dus automat la pierderea cetățeniei rusești, scrie Ouest-France.
La rândul său, președintele cecen Ramzan Kadyrov a condamnat atacul ,sâmbătă, și a oferit condoleanțe familiei profesorului, în timp ce a cerut Franței să nu-i „provoace” pe musulmanii.
Ramzan Kadyrov susținuse că Abdullah Anzorov a fost crescut în Franța și a vizitat Cecenia doar o singură dată, când avea doi ani.