"Este firesc ca judecătorii CCR să se delimiteze de un judecător care este anchetat penal", a subliniat Monica Macovei. 

Toni Greblă a explicat că şi-a luat concediu în această perioadă, pentru că asta ”e o formă de a proteja imaginea Curții în această perioadă complicată”.

”Activitatea mea m-a recomandat pentru CCR. Sunt mându de activitatea mea de până în prezent. Nu țin la scaunul de judecător, la un moment dat va veni și perioada în care îmi voi încheia activitatea”, a mai afirmat Toni Greblă.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat că nici el şi nici colegii săi nu pot cere demisia lui Toni Greblă, urmărit penal într-un dosar instrumentat de DNA.

"Noi nu putem să-i cerem demisia, noi suntem judecători. Nu există noţiunea de a cere demisia cuiva. (…) Da, s-a hotărât să nu-şi dea demisia, deocamdată. (…) De mâine va fi în concediu, ca să-şi rezolve treburile, să se lămurească cu acuzaţiile care i se aduc şi asta este. (…) Este în concediul de odihnă pe 2015 şi în continuare vom vedea ce va fi", a declarat Zegrean după şedinţa CCR.

El a precizat că împotriva lui Toni Greblă nu poate fi luată în prezent nicio sancţiune disciplinară, întrucât acesta a făcut o declaraţie în care susţine că nu a avut niciun fel de activităţi care să îl facă incompatibil cu activitatea de judecător al CCR, ştiind care sunt riscurile în cazul în care cele afirmate nu sunt conforme cu realitatea.

"Eu nu am spus nici că este vinovat, nici că este nevinovat. Eu am spus doar că nu putem lua o decizie disciplinară, o măsură disciplinară împotriva lui, câtă vreme el, sub sancţiunile ştiute, un om care face o declaraţie scrisă ştie ce-l aşteaptă dacă minte, dacă dă o declaraţie mincinoasă, sub aceste sancţiuni el spune că nu a îndeplinit niciun fel de activităţi care să-l facă incompatibil cu calitatea de judecător al Curţii. Este doar o afirmaţie făcută în presă despre el că ar fi făcut, deocamdată aici suntem", a explicat preşedintele CCR.

El a spus că Toni Greblă şi-ar putea pierde mandatul în situaţia în care s-ar dovedi că s-a aflat în stare de incompatibilitate, însă atunci ar putea fi acuzat şi de declaraţie mincinoasă.

"De exemplu, un act de la Registrul Comerţului din care să rezulte că are activităţi comerciale. (…) Am putea să-l cerem dacă am avea bănuieli că există. (…) Câtă vreme el spune că nu are niciun fel de … Ştiţi ce înseamnă declaraţie mincinoasă? Încă cinci ani de închisoare", a mai spus Augustin Zegrean.

Toni Greblă a fost dus, săptămâna trecută, cu mandat la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.