La sud de Statele Unite, situația a scăpat de sub orice control: cartelurile de droguri sunt cele care fac legea, sfidând autoritățile.
Traficanţii de droguri se află la originea celei mai mari părţi a asasinatelor comise în Mexic în prima jumătate a acestui an, când s-au înregistrat peste 11.000 crime legate de traficul cu narcotice, a anunţat marţi organizaţia neguvernamentală Semaforo Delictivo, citată de Agerpres.
„Anul trecut a fost foarte rău, dar acest an este groaznic”, a afirmat într-o conferinţă de presă Santiago Roel, fondatorul organizaţiei Semaforo Delictivo, specializată în studii de securitate publică.
În perioada ianuarie-iunie 2018 în Mexic au fost comise 15.973 de omucideri, comparativ cu 13.503 înregistrate în primul semestru al anului trecut, potrivit Ministerului de Interne mexican, care însă nu precizează câte dintre aceste asasinate sunt legate de criminalitatea organizată.
ONG-ul Semaforo Delictivo a consemnat însă 11.241 de crime comise de traficanţii de droguri, dintre cele aproape 16.000 de asasinate din prima jumătate a acestui an.
În perioada menţionată, autorităţile mexicane au deschis 13.738 de anchete pentru cazuri de omucidere, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017, ceea ce reprezintă un „record istoric”.
„Toată această baie de sânge şi toate aceste omucideri sunt legate de droguri, de conflictele între bandele de traficanţi”' care îşi dispută zonele de influenţă, a afirmat Roel.
Statul mexican Guanajuato, unde se află numeroase întreprinderi mexicane orientate către export, a devenit regiunea unde traficul de droguri a provocat cele mai multe crime - 1.241 în prima jumătate a acestui an. Pe următoarele poziţii în acest clasament funest se află statele California Inferioară (nord-vest), Guerrero (sud), Michoacan (vest) şi Veracruz (est).
În statul Guanajuato, unde recent au fost asasinaţi numeroşi poliţişti, cele mai active carteluri sunt Jalisco, Sinaloa şi Los Zetas.
De la finalul anului 2006, când guvernul mexican a lansat o operaţiune militară controversată contra traficului de droguri, în Mexic au fost ucise 200.000 de persoane, conform statisticilor oficiale.