Maariv: cabinetul israelian, favorabil unui atac împotriva Iranului chiar şi fără sprijinul SUA

Maariv: cabinetul israelian, favorabil unui atac împotriva Iranului chiar şi fără sprijinul SUA

Majoritatea membrilor cabinetului de securitate israelian susţin lansarea de atacuri asupra Iranului chiar fără aprobarea Washingtonului, dezvăluie în ediţia sa de astăzi cotidianul Maariv, în timp ce şeful Statului Major al armatei israeliene, Benny Gantz, a plecat într-un prim turneu oficial în SUA şi Canada.

Opt din cei 14 miniştri care formează cabinetul de securitate sunt pentru lansarea unei acţiuni preventive asupra instalaţiilor nucleare iraniene, “chiar şi fără consimţământ american", scrie un editorialist al cotidianului israelian citând diferite “surse politice".

“Trebuie reţinut că acest cabinet de securitate urmează să organizeze o reuniune decisivă pe această temă, această estimare bazându-se pe o serie de discuţii secrete între premier şi miniştrii săi", insistă sursa citată.

Premierul Benjamin Netanyahu nu a consultat nici cabinetul de securitate, nici “Forumul celor opt", un cabinet format din opt din cei mai apropiaţi miniştri, după vizita efectuată la 7 martie, la Washington, ceea ce preocupă opoziţia legat de o eventuală lovitură asupra Iranului, mai subliniază Maariv, preluat de AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Benny Ganz, a plecat astăzi într-un turneu în Canada şi SUA, pentru discuţii cu oficialităţi guvernamentale, militare şi de securitate locale referitoare la probleme privind cooperarea în domeniu, inclusiv controversatul program nuclear iranian.

În acelaşi context, ziarul israelian Haaretz a scris astăzi că Netanyahu, prin declaraţiile făcute în ultima perioadă, pregăteşte opinia publică din Israel pentru un război cu Republica Islamică. "Încă de când s-a întors de la Washington, premierul Netanyahu are o singură preocupare: să pregătească opinia publică pentru un conflict cu Iranul. El vrea să o convingă că această ameninţare este una reală şi că există o singură modalitate eficientă de o bloca şi de a preveni un al doilea Holocaust", a scris Haaretz.