Luxten, afacere imobiliara de milioane de euro cu vulpile RAAPPS
- Adam Popescu
- 26 iulie 2007, 03:00
Statul a vandut la jumatate de pret, in decembrie 2006, ferma de vulpi si de fazani de la Gruiu, care are 170.000 metri patrati de teren langa viitoarea autostrada Bucuresti - Brasov.
Compania Luxten Lighting a dat o adevarata lovitura imobiliara la o licitatie a RAAPPS: a cumparat ferma de vulpi si de fazani de la Gruiu-Snagov de la Protocolul de Stat. Pretul proprietatii s-a dublat in doar jumatate de an, iar compania a castigat lejer peste un milion si doua sute de mii de euro numai din cresterea preturilor la teren.
Explicatia cresterii pretului este simpla: ferma de vulpi si fazani a Regiei cumparata de firma patronata de Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu se afla in apropierea nodului rutier de pe viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov. Cei doi patroni ai Luxten Lighting sunt bine conectati la lumea politica: Elena, fiica cea mica a presedintelui Basescu, este angajata companiei, iar Dan Ioan Popescu a fost partenerul de afaceri al acestora. Profit de 200.000 euro pe luna
In decembrie 2006, RAAPPS a vandut crescatoria de vulpi si de fazani de la „Malu Rosu” impreuna cu terenul aferent pentru pretul total de 1,3 milioane de euro. Acest pret include nu numai terenul, care reprezinta partea cea mai valoroasa a fermei, ci si cladirile acesteia, spatiile crescatoriei de vulpi si fazani si spatiile de depozitare. La toate acestea se adauga si valoarea animalelor din crescatorie.
Numai terenul fermei este imens, conform datelor furnizate de RAAPPS: peste 170.000 de metri patrati. O radiografie a pretului platit arata ca Luxten Lighting a dat pentru cele peste 17 hectare de teren de la Gruiu doar 7 euro pe metru patrat. Acest pret nu reflecta insa si valoarea cladirilor si a spatiilor fermei sau faptul ca aceasta beneficiaza de canalizare, curent electric si drum de acces prin padure gata construit.
Zona Gruiu-Lipia a devenit „epicentrul” unui boom imobiliar datorita noii autostrazi. Potrivit tuturor agentilor imobiliari contactati de catre EVZ, preturile in zona au explodat in decembrie anul trecut, cand Ministerul Transporturilor a facut publica harta cu traseul autostrazii Bucuresti-Brasov. Astfel, pretul unui metru patrat in zona Gruiu-Lipia ajunge acum la 15-20 de euro.
Cel mai „zgarcit” calcul arata ca Luxten Lighting a castigat cel putin 1,2 milioane de euro in sase luni din diferenta de pret. Daca ar parcela pamantul, Luxten ar castiga si mai mult, pentru ca suprafetele mai mici de teren sunt mult mai scumpe, in plus terenul are si toate utilitatile necesare.
Agenti imobiliari contactati de EVZ, care tranzactioneaza terenuri in zona Gruiu-Lipia-Ghermanesti-Snagov, au prognozat ca preturile in zona s-ar putea dubla pana in 2009, ajungand si la 40-50 de euro metrul patrat. Proprietatea achizitionata de Luxten cu 1,3 milioane de euro ar putea valora la finalizarea autostrazii Bucuresti-Brasov nu mai putin de 6,8 milioane de euro.
Ferma, scoasa neprofitabila
Adrian Dumitru era directorul RAAPPS in perioada semnarii contractului de vanzare al fermei de vulpi si de fazani. Dumitru nu a putut fi contactat de EVZ pentru a ne detalia cum s-a facut evaluarea, iar RAAPPS nu ne-a raspuns la intrebarile legate de aceasta tranzactie. Eugen Bejinariu, fost director al RAAPPS, si-a amintit de ferma, sustinand ca aceasta nu reprezenta o afacere, in sine.
„Ferma de vulpi nu era rentabila, nu se vindea, ei aveau inclusiv prelucrarea pieilor. Nu am reusit sa o rentabilizez nici macar eu. La „Malu Rosu” am schimbat directorul, celui care a venit i-am cerut un program de rentabilizare. Toata lumea imi spunea: „Dom’le, nu merge”!”, ne-a declarat Bejinariu.
Directorul de comunicare al companiei Luxten, Silviu Serbanescu, ne-a declarat ca Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu, cei care ar putea raspunde la intrebari pe aceasta tema, sunt plecati in concediu si se vor intoarce in aceasta saptamana. El ne-a spus transant: „Tot ce pot afirma sigur este ca am participat la o licitatie olandeza, publica, cu caiet de sarcini, anuntata”.
PARADIS IMOBILIAR
Codrii Vlasiei, zona de vacanta
Din drumul asfaltat de la Lipia se face un altul forestier, care intra intr-o padure bine conservata. Am numarat doua sau trei case vechi, aproape parasite. In rest, o padure aproape neatinsa. La ferma de vulpi si de fazani sunt doua case mai mari, albe, proaspat vopsite, pentru paza si muncitori. Toti muncitorii purtau tricouri portocalii cu sigla Luxten.
Au refuzat sa ne lase sa vizitam ferma fara aprobarea de la „patron”, invitandu-ne politicos afara. Spre deosebire de zona Snagov unde constructiile au inghitit, pe alocuri, si parti din drumul de acces - la Lipia sunt sute de hectare de teren liber, o padure deasa care a scapat de defrisari si o autostrada care va „aduce” Bucurestiul la 20 de minute de mers cu masina.
CE SPUN AGENTII IMOBILIARI
„Pe unde va trece autostrada, preturile sunt de 20euro”
EVZ a contactat mai multi agenti imobiliari si evaluatori pentru a obtine detalii despre preturile zonei Gruiu-Lipia si modul in care sunt evaluate proprietatile. „Imobiliarii” au fost alesi dupa un singur criteriu: au tranzactionat suprafete mari in zona.
Paul Ancuta, agent imobiliar, vinde frecvent suprafate de teren in zona Gruiu. Ancuta ne-a declarat: „Preturile in zonele Gruiu-Lipia, Snagov, Ghermanesti sunt acum intre 16-20 euro/mp. Ele au crescut din momentul in care a fost anuntat traseul autostrazii Bucuresti - Brasov.
In zona Snagov-Ghermanesti, acum doi ani noi am tranzactionat cu 4-7 euro, iar azi sunt 16-17 euro. Pe la Gruiu-Lipia, pe unde va trece autostrada, in zona fermei de protocol, preturile sunt de 16-20 de euro”. In opinia sa, pretul cu care RAAPPS a vandut este mic, in comparatie cu ce ar fi putut obtine.
Ancuta sustine ca zona se va scumpi si mai mult, in momentul in care autostrada va fi data in functiune. Un alt agent imobiliar, Razvan Rizea, ne-a declarat ca, „in ultimele 12 luni, preturile s-au triplat”. Vor creste si mai mult la Gruiu, pentru ca intre Gruiu si Lipia va fi nodul de urcare si de coborare pe autostrada.
Si el sustine acelasi lucru: „Cand se va da drumul la autostrada, preturile vor creste si mai mult, adica in doi ani”. Rizea estimeaza ca in zona fermei de protocol pretul este de 15-20 de euro/mp. In opinia sa, pretul cu care a vandut terenul RAAPPS este un „pret prost, foarte prost. Putea sa obtina dublu pentru ca se stia traseul autostrazii”.
Preturi mari din toamna
Bogdan Pana, un alt agent imobiliar, ne-a declarat ca anul trecut a vandut teren cu 32 euro/mp la Snagov-Ghermanesti. „Acum pe aceleasi terenuri pretul cerut este de 60-65 euro/mp”, spune Pana. Agentul estimeaza ca preturile in zona Snagov se vor dubla in aceasta toamna. Razvan Grigore, agent imobiliar, sustine ca parcelarea terenului este mult mai profitabila la vanzare, pana la 20-30 de euro.
POLITICIENI SUB REFLECTOARE
Elena Basescu si DIP, in schema Luxten
Luxten Lighting SA este firma care asigura serviciul de iluminat public al Capitalei si service-ul pentru retelele de electricitate din mai multe orase din tara. Societatea - patronata de Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu - a castigat acest contract inca din vremea primarului Viorel Lis si a fost prelungit de toti edilii care i s-au succedat acestuia, inclusiv Traian Basescu.
Numele presedintelui Traian Basescu a fost asociat cu aceasta firma si prin intermediul fiicei sale Elena. Presa centrala a dezvaluit ca Elena Basescu a fost angajata societatii. Intr-un comunicat publicitar al Luxten, semnat de Ionel Pepenica, era recunoscut oficial faptul ca aceasta lucreaza in Depar-tamentul de marketing al firmei.
Afaceri cu Dan Ioan Popescu
Un alt nume greu care este asociat acestei firme este cel al fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu (DIP). EVZ a dezvaluit in exclusivitate ca actionarii de la Luxten - Pepenica si Radulescu - au fost parteneri de afaceri cu Dan Ioan Popescu in Ital Agency SRL. De altfel, sotia lui DIP, Elena Popescu, este si acum administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al firmei Ital Agency, continuand cu succes proiectele demarate de sotul ei pe vremea cand acesta era actionar al societatii.
Contracte la Ministerul Economiei Cei doi „stapani ai iluminatului public din Capitala”, Pepenica si Radulescu, sunt membri ai organizatiei PSD a municipiului Bucuresti si au fost consilieri municipali ai partidului. Acestia nu au raspuns direct intrebarilor EVZ pentru a putea preciza daca mai sunt membri ai social-democratilor.
Prietenii fostului ministru au beneficiat prin firma pe care o controleaza, Luxten Lighting SA, de contracte de milioane de euro de la diverse companii aflate in subordinea Ministerului Economiei in vremea in care DIP era la conducerea institutiei. Cele mai multe relatii contractuale ale Luxten au fost stabilite cu Electrica, Hidroelectrica si Distrigaz.