Lupte grele pe frontul din Ucraina. Forțele rusești încearcă să preia controlul în zona Donețk

Lupte grele pe frontul din Ucraina. Forțele rusești încearcă să preia controlul în zona Donețk Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Lupte grele au loc în această dimineață pe frontul din apropierea orașului Donețk, între trupele rusești și cele ucrainene. Oficialii ucraineni susțin că trupele rusești lansează atac după atac, susținute de bombardamente intense de artilerie, în vreme ce apărătorii Kievului rezistă. Obiectivul Moscovei este de a prelua controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

Ucraina a raportat, în dimineața zilei de marți, 9 august, bombardamente intense ale artileriei rusești pe toată linia frontului din Donețk. conform sursei citate, trupele rusești lansează atacuri în valuri, încercând să preia controlul asupra zonei industrializate din Donbas. Lupte grele au fost raportate în localitățile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est.

„Situaţia din regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului... Inamicul lansează, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Doneţk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

Pe de altă parte, în apropiere de Harkov, în nord-est, trupele ucrainene lansează contraatacuri susținute și înaintează spre Izium. Forțele militare de la Kiev au capturat orașul Dovhenke de la ocupanții ruși. Informația a fost prezentată de consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych. Acesta a înregistrat un mesaj video cu ultimele detalii de pe frontul ucrainean pe care l-a postat pe You Tube.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situația este foarte interesantă. Forțele ucrainene avansează cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâștiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea sfârși prin a le încercui”, a transmis consilierul prezidențial.

Podul Antonovskyi vizat de lovituri ucrainene

În sud-est, podul cheie Antonovskyi de peste râul Nipru, din regiunea Herson, a fost vizat din nou de rachetele lansate de forțele ucrainene. Acestea caută să distrugă liniile de aprovizionare rusești, în perspectiva unei contraofensive pe care intenționează să o lanseze aici.

Yuri Sobolevsky, adjunctul şefului consiliului regional Herson, înlăturat de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acţiuni peste noapte”. Informațiile nu au fost verificate de agenția de presă Reuters care a transmis știrea.

Rușii au pierdut până la 80.000 de militari

În acest context, subsecretarul american al Apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat că Rusia a pierdut între 70.000 şi 80.000 de soldați în acest război. Situația prezentată de oficialul american face referire atât la morți, cât și la răniții de pe front.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat Colin Kahl.

Oficialul american a mai spus că forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000” de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol. El a mai precizat că rușii au avansat oarecum, în estul Ucrainei, însă costurile acestui avans sunt foarte mari.

„Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni. (…) Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă, datorită calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit”, a menţionat el.

Colin Kahl a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii. Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.