Evenimentul Zilei > Monden > Luptătorul K1 Andrei Stoica în corzi. Gestul pentru care și-a pus toată lumea în cap
Luptătorul K1 Andrei Stoica în corzi. Gestul pentru care și-a pus toată lumea în cap

Luptătorul K1 Andrei Stoica în corzi. Gestul pentru care și-a pus toată lumea în cap

Un gest urât al luptătorului de K1, Andrei Stoica, este criticat de psihologi, actori și sportivi. Acesta a amenințat-o pe campioana națională la taekowondo, actriță și fotomodel, Elena Chiriac, că îi „smulge părul din cap”.

 

Andrei Stoica și Elena Chiriac s-au contrat în cadrul show-ului TV – „Ferma” , ajungându-se la amenințări cu corecția fizică din partea bărbatului.

Psihologii numesc acest lucru conform termenilor de specialitate, drept „abuz emoţional”, violenţa psihologică este folosită pentru a manipula şi controla. Efectul este cumulativ în timp, cu consecinţe grave pe termen lung pentru victimă. Violenţa psihologică / psihică (include violenţa emoţională şi cea verbală): insulte, jigniri (referitoare la aspectul fizic, la capacităţile intelectuale sau la îndeplinirea responsabilităţilor pe care le are victima), ameninţări, intimidare, şantaj emoţional, inducerea fricii, presiune continuă, teroare, privare de alimente sau de somn, discreditare în faţa celorlalţi.

Elena Chiriac este medaliată la competițiile interne și internaționale la taekowondo WTF, a apărut în numeroase reclame este actriță și fotomodel și apare regulat la TV.

Având în vedere faptul că a câștigat deja două dueluri la show-ul tv, Elena Chiriac a devenit favorita marilor sportivi, care i-au luat apărarea.  Printre aceștia se numără campionul olimpic și mondial la gimnastică Marian Drăgulescu, fostul nr. 26 ATP, Victor Hănescu, Helmut Duckadam sau Iosif Rotariu.

Însă comportamentul lui Andrei Stoica față de Elena Chiriac se înscrie în toate tipurile de abuz emoțional enumerate mai sus. Mai întîi încearcă să îi interzică Elenei să vorbească, pe motiv că ea are doar 18 ani. Văzând că Elena nu cedează, ea arătând o personalitate puternică, Stoica încearcă să aplice tactica intimidării. Astfel, ajunge aproape să ceară să fie respectat, pe motiv că este mai în vârstă. Văzând că nu reușește, trece la arsenalul cu şantaj emoţional, inducerea fricii, presiune continuă, teroare, privare de alimente sau de somn (aici prin rolul său din cadrul emisiunii) sau discreditare în faţa celorlalţi.

Toate acestea ar fi în regulă pentru un reality show, însă amenințarea făcută de Andrei Stoica la adresa Elenei „ți-aș smulge părul din cap de nu am fi aici” este foarte gravă.

Legat de acest incident prezentatorul TV Vali Bărbulescu a explicat: „Elena mi se pare o lecție de tupeu corect. De genul, am 18 ani, am viața în față, lasă vrăjeala. E o diferență între generații, care va fi vizibilă la genul acesta de show. Cumva noi ăștia, de mai în vârstă să zicem, avem chestia asta de bun simț, la modul că ăla dacă e mai mare, îl respect. Aștia mici nu o au. Chestia de putere și frumusețe la Elena vine la pachet cu sensibilitatea și vulnerabilitatea”.

La fel și câteva concurente îi iau apărarea Elenei, printre care și Anisia Gafton, în cadrul aceleiași emisiuni: „Elena e foarte tare. E un exemplu de atitudine cum a putut să facă față între 4 malaci. Dar și în rest. Nu credeam că Elena poate să plângă. Are suflet de vioară”.

Și forurile internaționale ale artelor marțiale iau atitudine prin Frederico Tavares Tchabas, Directorul Departamentului WADO Karate, recunoscut pentru modul cum a crescut și lansat în viață prin sport generații întregi de tineri: „Artele marțiale te modelează pentru viață, cum să-ți controlezi emoțiile și te învață să eviți să folosești violența fizică sau psihică. Nu este deloc în regulă ca Andrei Stoica să amenințe că îi smulge părul din cap unei concurente de la Fermă, la rândul ei sportivă de performanță”, scrie prosport.ro.