Evenimentul Zilei > International > Luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în cuști de fier. Procesul va avea loc de Ziua Independenței Ucrainei
Luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în cuști de fier. Procesul va avea loc de Ziua Independenței Ucrainei

Luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în cuști de fier. Procesul va avea loc de Ziua Independenței Ucrainei

Trupele rusești plănuiesc să realizeze un proces al apărătorilor Azovstal. Acesta va avea loc în clădirea Filarmonicii din orașul ocupat Mariupol. Data procesului ar fi chiar 24 august, Ziua Independenței Ucrainei.

Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării afirmă că Rusia ar putea bombarda Filarmonica în timpul procesului planificat pentru 24 august. Mai mult decât atât, oficialii ucraineni susțin că Moscova va încerca să arunce vina asupra Ucrainei.

Serviciile secrete ucrainene susțin că pe scena sălii Filarmonicii din Mariupol se instalează cuști de fier, unde vor fi ținuți apărătorii Azovstal în timpul procesului organizat de ruși. „De Ziua Independenței Ucrainei, ocupanții intenționează să desfășoare un proces-spectacol al luptătorilor de la Azovstal capturați, în orașul aflat temporar sub ocupație. În acest scop, sălile neatinse de bombardamente ale Filarmonicii din Mariupol sunt adaptate într-un ritm rapid. Pe scena filarmonicii se instalează cuști de fier în care vor fi ținuți apărătorii ucraineni”, susțin serviciile secrete militare ucrainene.

Ce persoane vor participa la proces

De asemenea, rușii ar aduce la tribunalul improvizat în clădirea care a scăpat de bombardamente și așa-ziși martori. La eveniment ar participa și mass-media pro-rusă. Astfel, Kievul susține că rușii au pregătit, pentru proces, martori „special instruiți”. Peste 1.000 de persoane vor fi judecate în procesul organizat de Rusia, se arată în comunicatul emis de serviciile secrete ucrainene.

În luna mai, sute de militari ucraineni din Azovstal s-au predat forțelor pro-ruse, la sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din războiul din Ucraina de până atunci. Apărătorii din Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând timp de 82 de zile. Despre acești ucraineni s-a vorbit în mod constant încă de la debutul invaziei ruse de pe 24 februarie. Ei au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în condiții mai mult decât precare. Luptătorii au stat fără lumină, apă și hrană, iar în ultimele zile chiar și fără armament.

Tot în luna iunie s-a aflat că doi foști lideri ai luptătorilor ucraineni care au apărat uzina Azovstal din Mariupol au fost transferați în Rusia pentru a fi anchetați. Este vorba despre Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov și Serhii Volinski/Serghei Volina, șeful Brigăzii 36 de pușcași marini ai armatei ucrainene.