Evenimentul Zilei > International > Lupta cea mare. O militantă Black Lives Matter are deja statuie
Lupta cea mare. O militantă Black Lives Matter are deja statuie

Lupta cea mare. O militantă Black Lives Matter are deja statuie

La Bristol (Marea Britanie), statuia unui negustor de sclavi a fost înlocuită cu cea a unei manifestante a mișcării de stânga BLM. Că doar nu degeaba au dărâmat-o pe prima.

Statuia negustorului de sclavi Edward Colston, un monument controversat ani de zile, a fost scoasă de pe soclu la începutul lunii iunie, în cadrul manifestațiilor de protest care au urmat după moartea afro-americanului George Floyd, în Statele Unite.

Miercuri, pe locul unde a stat statuia lui Edward Colston și-a făcut apariția o altă statuie, reprezentând o femeie de culoare cu pumnul ridicat, participantă la manifestațiile mișcării Black Lives Matter.

Totul la initiativa unui artist.

Intitulată „A Surge of Power”, sculptura, realizată de Marc Quinn, a fost instalată pe soclul unde se afla statuia lui Colston fără însă ca primăria orașului Bristol să fie la curent.

Femeia reprezentată de statuia din oțel negru este Jen Reid, o manifestantă care a fost fotografiată pe soclul statuii lui Colston, în timpul protestelor de luna trecută din Bristol.

În timpul protestelor din iunie, statuia lui Edward Colston, negustor de sclavi la sfârșitul secolului al XVII-lea, a fost scoasă de pe soclu și aruncată în apele portului Bristol.

Demonstrațiile după moartea lui George Floyd au fost însoțite de o serie de vandalizări ale statuilor unor figuri contestate din cauza implicării lor în comerțul cu sclavi sau având declarații rasiste. Soarta statuii lui Colston, care a fost recuperată din apă, nu a fost încă stabilită.

„Statuia care a fost instalată astăzi este rezultatul muncii unui artist londonez, care nici nu a cerut și nici nu a obținut permisiunea” de a o instala, a declarat primarul orașului Bristol, Marvin Rees.

Edilul a promis o consultare democratică pe această temă. „Viitorul soclului stastuii și a ceea ce trebuie instalat pe el trebuie decis de oamenii din Bristol”, a adăugat Marvin Rees.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE