Președintele rus Vladimir Putin a oferit sprijin Belarusului, în timp ce Occidentul a căutat să izoleze regimul lui Alexandru Lukașenko, privind interceptarea unui avion pentru arestarea jurnalistului din opoziție.
O întâlnire în orașul Sochi, a reamintit rolul pe care îl joacă Rusia în salvarea politică și economică a lui Lukașenko. La această întâlnire, Putin nu a făcut vreun comentariu legat de posibilele măsuri de consolidare a angajamentelor Rusiei față de Belarus.
"Vă mulțumim că ați venit la această întâlnire", a spus Putin, moment în care Lukașenko s-a grăbit să răspundă: "Un val de emoții".
"Avem despre ce discuta, chiar și fără aceste evenimente", a adăugat Putin, care a menționat aterizarea forțată din Austria a unui avion care îl transporta pe președintele Boliviei, Evo Morales, în 2013. Atunci se dorea interceptarea lui Edward Snowden. „Nu s-a discutat nimic, a fost doar tăcere”, a spus Putin.
Moscova și Minsk s-au apropiat una de cealaltă pe măsură ce relațiile ambelor țări cu Occidentul, au devenit din ce în ce mai contradictorii. Putin este un adversar cunoscut al schimbării regimului și preferă stabilitatea unui conducător de lungă durată, care a servit ca tampon între Rusia și Occident. Belarus separă geografic Rusia de statele NATO, Polonia și Lituania.
„Mesajul adresat lui Putin este că nu va mai exista un lider anti-occidental în Belarus, ceea ce înseamnă că trebuie să menținem acest lucru”, a scris într-un comentariu Artyom Shraibman, analist cu sediul la Minsk. „Orice schimbare de putere în Minsk într-o astfel de situație reprezintă o apropiere față de Europa”.
Jocul de-a șoarecele și pisica
Cu toate acestea, Lukașenko a reușit să irite ocazional Kremlinul. Când cele două națiuni nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou preț al petrolului pe care Rusia îl vindea Belarusului, Moscova a redus aprovizionarea. Câteva luni mai târziu, Belarus a ordonat primul său transport de petrol din Statele Unite, în încercarea de a arăta Rusiei că va trebui să se adreseze rivalilor săi, dacă este necesar.
În acest moment, lucrurile nu mai sunt la fel. O mare parte din comunitatea internațională consideră că regimul său este ilegitim după alegerile din august anul trecut. În momentul în care au izbucnit protestele, Lukașenko i-a cerut lui Putin ajutorul. Acesta a spus că va face acest lucru, doar dacă va fi necesar.
Miniștrii de externe ai Europei au sugerat că sancțiunile aplicate Belarusului ar putea viza exporturile de produse petroliere și potasiu. Moscova a declarat că acest lucru ar putea afecta și economia sa.
"În mod clar, având în vedere asistența directă și indirectă pe care am acordat-o partenerilor noștri din Belarus, o atmosferă nefavorabilă în jurul Belarusului, complică lucrurile", a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitry Peskov, conform washingtonpost.com.