Evenimentul Zilei > International > Avionul deturnat în Belarus. Rusia se declară șocată și acuză Occidentul de ipocrizie
Avionul deturnat în Belarus. Rusia se declară șocată și acuză Occidentul de ipocrizie

Avionul deturnat în Belarus. Rusia se declară șocată și acuză Occidentul de ipocrizie

Rusia a acuzat luni Occidentul de ipocrizie pentru reacţia sa după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze duminică la Minsk.

Autorităţile belaruse au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania – ţări membre ale UE şi ale NATO – să aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

”Este şocant faptul că Occidentul consideră ‘şocant’ incidentul din spaţiul aerian al Belarusului”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

”(Occidentul) Fie ar trebui să fie şocat de aterizarea forţată în Austria a avionului preşedintelui bolivian la cererea SUA, fie nu ar trebui să fie şocat de comportamentul similar al altora”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Ziaristul din avionul deturnat, îngrozit în momentul în care a înțeles că nu are scăpare. Mărturiile pasagerilor

Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internaţionale după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk.

”În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. ”O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.

Şefa Comisia Europene, Ursula von der Leyen, a scris duminică seara pe Twitter că ”atitudinea ilegală şi revoltătoare a regimului din Belarus va avea consecinţe”.

Desfăşurarea unei anchete internaţionale detaliate a fost solicitată şi de NATO, care a calificat incidentul drept ”grav şi periculos”.