Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, critică politicile europene care au permis luarea cu asalt a teritoriilor UE de către valurile de migranți ilegali.
Aleksandr Lukaşenko nu are niciun interes de a proteja migranții ilegali. Guvernul lui Lukașenko a impus sancțiuni dure pentru a elimina propagarea fenomenului în Belarus, alături de traficul de droguri și arme. Pentru măsuri aplicate în sensul menționat, Uniunea Europeană oferea finanțare înainte ca Belarus să recurgă la astfel de decizii.
''Ne asfixiază, iar noi trebuie să-i protejăm?'', s-a exprimat președintele Lukaşenko în timpul unei reuniuni consacrate politicii externe.
Ce pedepse aplică Belarus migranților ilegali
Ca represalii pentru aceste sancţiuni, Belarusul le permite migranţilor ilegali care doresc să ajungă în UE să treacă graniţa în Lituania. Mai mult, guvernul de Vilnius acuză autorităţile de la Minsk că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul şi apoi îi trimit către Lituania.
Din cauza sancțiunilor impuse, Belarus a oferit migranților ilegali, sub formă de represalii, posibilitatea de a trece granița spre Lituania, pentru a trece în UE. Aproximativ 2.100 de migranți au pătruns în Lituania în anul 2021. De la începutul lunii iulie, au fost raportați 1.400 de migranți, majoritatea provenind din Siria, Congo, Camerun sau Guineea, care au trecut granița în Lituania.
Lukașenko are un mesaj dur pentru liderii europeni
Președintele Lukașenko a transmis că amplificarea numărului de migranți în Europa este provocată tocmai din cauza politicilor statelor UE.
'Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!'', le-a transmis președintele belarus liderilor europeni.
Numărul imigranților ilegali a crescut cu 63,8% în România
România nu este într-o situație mai optimistă. Anul pandemiei vine la pachet și cu o creștere uluitoare a numărului de refugiați. În timp ce majoritatea statelor și-au închis granițele ca măsură preventivă pentru stoparea răspândirii coronavirusului, sărăcia și conflictele din zonele de război au condus la creșterea numărului de refugiați și a solicitanților de azil. În anul 2020 s-au raportat cu 4 milioane mai multe cazuri de acest fel față de anul 2019.
În anul 2020, în România a fost înregistrată o ascensiune uluitoare a numărului de refugiați și a solicitanților de azil. Anul 2020 a marcat o premieră după 1991 din acest punct de vedere. Autoritățile au raportat cu 63,8% mai mulți refugiați față de anul precedent.
De la începutul anului curent până pe 13 iunie, 20% dintre migranți au intrat ilegal pe teritoriul țării noastre. Autoritățile de frontieră ale României au raportat 34.777 cazuri de migrație ilegală, dintre care în 8.226 dintre situații, persoanele au fost reținute la graniță. Pentru 26.500 persoane au fost impuse măsurile de prevenire a intrării legale pe teritoriul României.
10% dintre migranții luați prin surprindere de autorități solicită azil. UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, arată că în România au fost depuse 6.158 de cereri de azil, în anul 2020.