Evenimentul Zilei > International > Acuze grave pentru Erdogan. Turcia exploatează migrația ilegală către Europa în scop propriu
Acuze grave pentru Erdogan. Turcia exploatează migrația ilegală către Europa în scop propriu

Acuze grave pentru Erdogan. Turcia exploatează migrația ilegală către Europa în scop propriu

Primul ministru grec a acuzat Turcia că pare să „exploateze” criza de migrație ilegală către Europa în scopuri proprii și a afirmat că Ankara poate și trebuie să controleze fluxurile de migranți care se îndreaptă către continentul european.

Grecia, prin care aproximativ un milion de migranți au tranzitat spre Europa în anul 2015, se confruntă cu o creștere accentuată a persoanelor care traversează Marea Egee și debarcă pe insulele grecești venind din Turcia vecină, după o perioadă  de relativă acalmie care a durat trei ani. În urmă cu aproximativ două săptămâni, președintele Turciei, Recep Tayp Edogan, a amenințat Uniunea Europeană că ”va deschide robinetul cu migranți ” către Europa.

Afluxul  crescut de migranți  din ultima perioadă a sporit presiunea asupra taberelor de refugiați și așa supraaglomerate și a determinat noul guvern conservator de la Atena să anunțe o politică mai strictă de limitare a migrației ilegale, politică care include închiderea frontierelor și deportarea migranților către țările de origine.

„Vreau să fiu absolut clar”, a declarat premierul  Kyriakos Mitsotakis în plenul parlamentului grec, „Turcia … trebuie să își asume și responsabilitatea….Are capacitatea de a controla fluxul ( de migranți) din Marea Egee. Nu poate da impresia că exploatează această problemă pentru propriile sale interese geopolitice „, a declarat acesta.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News