Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru migraţia afgană
- Andrei Ilinca
- 20 iulie 2021, 08:29
În cazul în care războiul civil escaladează, se aşteaptă un flux de migranţi care se presuune că ar veni în special prin Iran.
Preşedintele Ashraf Ghani a declarat că peste 10 milioane de persoane vor fi obligate să se refugieze. Posibila migraţie afgană generează îngrijorare atât în Turcia, cât şi în Europa. Oficialii precizează că odată cu încheierea misiunii NATO în ţară, nu au fost create şi mecanismele pentru migraţie cu Uniunea Europeană şi adaugă: "Uniunea Europeană nu ar trebui să mai repete greşelile care s-au făcut în Siria".
Odată cu încheierea misiunii NATO, Turcia se pregăteşte să-şi asume asigurarea securităţii Aeroportului din Kabul, Afganistan, iar în timp ce planurile atât militare, cât şi diplomatice continuă, în centrul atenţiei se află gestionarea migraţiei, în cazul în care confruntările interne escaladează. Calendarul retragerii militarilor NATO este în defăşurare, însă peste 500 de militari turci, care asigură securitatea Aeroportului de la Kabul, pe lângă soldaţi americani şi britanici, vor continua să rămână în regiune până la data de 11 septembrie.
Odată cu procesul de retragere, faptul că talibanii au preluat controlul a 85% din teritoriul ţării după data de 1 mai şi, în primul rând, controlul asupra punctelor de trecere a frontierei, s-a născut şi riscul unui nou război civil în ţară. Temerile unui flux neregulat de refugiaţi prin Iran reprezintă unul dintre punctele de pe agenda diplomaţiei turce cu privire la Afganistan. În anul 2020, numărul migranţilor afgani ilegali care au fost prinşi încercând să treacă în Turcia a fost în jur de 50 de mii, în orice caz, jumătate dintre migranţii ilegali prinşi în Turcia erau afgani.
S-a apropiat de numărul sirienilor care merg către Europa
Posibila migraţie afgană generează îngrijorare atât în Turcia, cât şi în Europa. În ultima perioadă, numărul migranţilor de origine afgană care au ajuns în Europa se apropie de cel al sirienilor. Procentul de acceptare a sirienilor în ţările europene este 35%, iar a migranţilor afgani de 51%. Însă avertismentele preşedintelui Ashraf Ghani, privind izbucnirea unui posibil război civil în urma căruia peste 10 milioane de cetăţeni afgani vor fi obligaţi să migreze, pe lângă presiunea migraţionistă pe care o reprezintă 3,5 milioane de afgani obligaţi să-şi părăsească locurile natale, ne arată cât de necesară este adoptarea unor măsuri.
Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită
În interiorul Uniunii Europene nu a fost încă lansat un dialog pe tema migraţiei, în special din Afganistan. Dar acest subiect se regăseşte printre punctele de pe agenda întâlnirilor. Surse diplomatice spun că Uniunea Europeană, care încă acordă ajutor Turciei pentru refugiaţii sirieni, ar trebui să creeze un mecanism asemănător şi pentru migranţii afgani şi atrag atenţia asupra necesităţii de a fi pregătită pentru un posibil flux de migranţi din Afganistan pentru a nu retrăi scenele groaznice din 2015 cu refugiaţii sirieni, ca urmare a opoziţiei Uniunii Europene faţă de refugiaţi, atunci când a fost surprisă nepregătită pentru o astfel de situaţie.
Rutele nu se vor schimba
Pe lângă asigurarea securităţii aeroportului, Turcia conlucrează îndeaproape cu aliaţii europeni şi în problema presiunii create de migraţie. Se atrage atenţia că în cazul în care negocierile de pace privind Afganistanul nu se vor încheia cu un rezultat, este inevitabil să nu se retrăiască situaţia dintre anii 1992-1996, când un mare val de migranţi format din milioane de afgani s-au refugiat în Iran şi Pakistan. În cazul unei astfel de posibilităţi, Turcia se află în poziţia de destinaţie principală a celor care vor veni prin Iran.
Nu există un mecanism pentru migraţie
Un posibil flux de migranţi reprezintă o îngrijorare comună pentru Turcia şi Iran. În declaraţia finală a summit-ului din Antalya dintre Turcia, Iran şi Afganistan au fost anunţate bunele intenţii, însă Turcia nu are încă un mecanism funcţional cu Iranul în privinţa migraţiei.