Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a afirmat marți că există opozanți care doresc să transforme țara sa într-o „nouă Ucraină” și să o facă să adere la NATO.
„Primesc din ce în ce mai multe rapoarte potrivit cărora acei refugiați și rudele lor își stau ascunși, își recapătă forțele... Un fel de regimente sau batalioane se formează în Ucraina pentru a răsturna autoritățile și a dezmembra Belarusul și a se alătura NATO”, a declarat Lukașenko în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat belarus al Consiliului de Securitate, Aleksandr Volfovici. „Acest lucru este inacceptabil”, a adăugat el și a insistat că Minskul nu va permite ca așa ceva să se întâmple.
Lukașenko a insistat, de asemenea, că Belarus nu ar trebui să „înjunghie” pe la spate trupele rusești din Ucraina. „Și apoi, din nou, nu ar trebui să fim criticați pentru că ne pregătim să luptăm în Ucraina etc. Trebuie să ne protejăm patria”, a adăugat el, relatează Baha.
Cum vrea să scape Lukaşenko de opozanții săi?
Belarus a introdus pedeapsa cu moarte pentru orice tentativă de act de terorist. Până acum sentința capitală se aplica doar celor care comiteau efectiv astfel de acte. Decizia vine în contextul în care mai mulți opozanți ai lui Lukaşenko, printre care și Svetlana Tihanovskaia sunt anchetați pentru astfel de presupuse fapte.
Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea de atentat sau „tentativă de act terorist”, potrivit unui decret publicat miercuri, 18 mai, citat de agenţiile de presă ruse, acuzaţii care vizează numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care lidera opoziţiei aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, informează AFP.
Putin: Armele rusești rezistă eficient armelor occidentale
Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări marți, în timpul unei întâlniri cu șefii de întreprinderi din complexul militar-industrial, că echipamentele militare ale țării au „rezistat eficient” armelor occidentale folosite de partea ucraineană.
„Armamentul rusesc folosit într-o operațiune militară specială arată o eficiență ridicată”, a subliniat Putin. Cu toate acestea, el a subliniat că întreprinderile din complexul militar-industrial „trebuie să asigure cât mai curând posibil furnizarea către trupe a echipamentului și armamentului necesar”.
Șeful statului rus a menționat că Moscova ar trebui să continue să studieze armamentul occidental, precum și să își îmbunătățească în continuare propriul echipament, și să facă acest lucru „rapid”.