Luju ATACĂ la temelia lui Codruței Kovesi! Plângerea a fost transmisă la CSM
- Theodora Sutiu
- 22 iunie 2017, 19:11
Redacția Luju.ro a formulat la Inspecția Judiciară o sezizare împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi pentru refuzul repetat al acesteia de a se prezenţa la Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009.
Inspectorii judiciari sunt cei chemaţi să decidă dacă şefa DNA trebuie sancţionată disciplinar sau nu pentru refuzul de a se prezenţa la Comisia de anchetă. Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care o contrazice pe şefa DNA, şi spune clar că şefii marilor instanţe şi parchete au obligaţia să se prezinte în faţă Parlamentului, agravează şi mai mult imaginea publică a Laurei Kovesi, care e pe punctul să i se facă o plângere penală la PICCJ pentru obstrucţionarea anchetei parlamentare.
Publicăm în continuarea sesizarea Luju.ro, depusă joi 22 iunie 2017 la Inspecţia Judiciară şi la CSM privind refuzul repetat al numitei KOVESI LAURA CODRUŢA, procuror şef al DNA, de a se prezenţa iu faţă Comisiei parlamentare de ancbeta privind alegerile din 2009
Sub aspectul: 1 - abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004: "manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exer-citat-ea sau în afar-a exer-citării atributillor de servIciu"
2 — încălcării art 7 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, raportat la art 4 (1) din Legea 303/ 2004: "Promovarea supremaţiei legii - Art. 7 - Judecatorif şi procurorif au îndatorirea să promoveze supremaţia legii, statul de drept şi să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor"; "A,. 4 (1) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi că, prin întreagă lot- activitate, să asigure supremaţia iegi, să respecte dr-eptut-île şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţă iegii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora, să respecte Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi să participe la formarea pr-ofesionala continuă." În fapt, Numită Laura Codruţa Kovesi a fost chemată, prin citaţie scrisă, în două rânduri, în faţă Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, la datele de: - 14 iunie 2017 - 20 iunie 2017 În motivarea obligativităţii prezentării, Comisia parlamentară de anchetă a comunicat numitei Laura Codruţa Kovesi prevederile legii de funcţionare a Senatului şi Camerei Deputaţilor potrivit cărora orice persoană citată de comisie are obligaţia să se prezinte sau să răspundă în scris, furnizând informaţiile solicitate, atrăgându-i-se atenţia că se poate expune rigorilor legii pentru obstrucţionarea sau împiedicarea aflării adevărului, fapte ce pot constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală. Numită Laura Codruţa Kovesi a refuzat să se prezinte în faţă Comisiei de anchetă cu următoarele motivări, comunicate în scris Comisiei:
- pentru termentil din 14 iunie 2017: "...va comunic faptul că la dată de 24 mai 2007, Plenul CSM a hotărât că 'procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţă Comisiilor parlamentare, deoat-ece conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătorească'. Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi Decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituţională a României a decis că 'dispozitille din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenţa la comisia de anchetă sunt neconstituţionale'. Faţă de aceste aspecte, va comunic faptul că nu mă voi prezenţa în dată de 14 iunie la şedinţa Comisiei de anchetă".
Procurorii Parchetului General sub teroare, după plângerea lui Ingrid Mocanu împotriva șefei DNA
Se observă din răspunsul numitei că această invocă o hotărâre a CSM fără valoare juridică întrucât CSM nu poate legifera; precum şi decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la un regulament (cu caracter de lege) care nu mai era în vigoare, textele declarate neconstituţionale fiind demult modificate;
- pentru termenul din 20 iunie 2017: "...având în vedere că nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenţa în dată de 20 iunie ora 14.00 la şedinţa Comisiei de anchetă". Calificăm cel de-al doilea răspuns absolut sfidător la adresa Parlamentultii, refuzul fiind explicit şi contrar scopului constituirii Comisiei, numită Kovesi Laura Codruţa neputând să anticipeze ce anume o vor întreba parlamentarii, în condiţiile în care problema principala legată de domnia să era să explice prezenţa să în seară alegerilor prezidenţiale din 2009 în casă generalului Gabriel Oprea, alături de şefii SRI George Maior şi Florian Coldea, precum şi o serie de politicieni.
CCR obligă, prin comunicatul dat, angajații instituțiilor din justiție să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009.
„Magistrații nu se pot prelava de nimic și sunt obligați să vină în fața Comisiei de anchetă parlamentară. (…) Autoriăţile statului au obligaţia să ia parte la lucrările Comisiei. Presedintele ICCJ, Procurorul General, preşedintele CSM, cel al Curţii de Consturi şi al Curţii Constituţionale. Pot fi invitate şi alte persoane care să nu aibă nicio legătură cu instituţiile statului”, se precizează în comunicatul emis de Curtea Constituțională.