Scopul declarat: exersarea mijloacelor de apărare strategică a unui coridor terestru strategic din apropierea enclavei ruse Kaliningrad.

Conform thenews.pl, citată de Agerpres, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a urmărit modul de pregătire a soldaţilor.

Se urmăreşte care va fi reacţia acestora într-un scenariu în care pot răspunde potenţialelor ameninţări de-a lungul celor 100 de kilometri ai coridorului Suwałki.

„Exerciţiul se desfăşoară în apropierea oraşelor poloneze Olecko şi Augustów şi vizează testarea interoperabilităţii şi a capacităţii de a deplasa eficient trupe şi echipamente militare.

Coridorul Suwałki, care se întinde pe direcţia nord-vest/sud-est, este situat între nord-estul Poloniei şi sudul Lituaniei, iar la capetele sale se află enclava rusă Kaliningrad şi Belarusul.

Polonia şi Lituania, ambele membre ale NATO, au convenit anul trecut să desemneze o brigadă de infanterie pentru a consolida coridorul Suwałki”, arată sursa citată.

Demersul nu este întâmplător. Există informaţii solide cu privire la suplimentarea mijloacelor militare în regiunea enclavei ruse Kaliningrad.

Altfel, recentele incidente navale care au opus Franţa şi Turcia în Mediterana, obiect al unei anchete a Alianţei Nord-Atlantice, au atras noi comentarii din partea preşedintelui Emanuel Macron.

„Vă trimit la declaraţiile mele de la sfârşitul anului trecut cu privire la moartea cerebrală a NATO”, a declarat Macron la finalul unei întrevederi cu omologul său tunisian Kais Saied, la Palatul Elysee.

„Consider că este una dintre cele mai frumoase demonstraţii posibile”, a adăugat Macron, care a apreciat situaţia ca fiind „intolerabilă”.

Europenii au obţinut joi deschiderea unei anchete de către NATO asupra „agresivităţii” Turciei.

În acest context, Ankara este acuzată că se opune controlului Alianţei Nord-Atlantice, care vizează vasele suspectate ce încalcă embargoul ONU asupra armelor în Libia.

Au apărut şi două incidente în cursul tentativelor de control asupra unui cargo suspect în Mediterana.

Cel mai serios dintre ele s-a produs cu o navă franceză angajată într-o misiune a NATO; navele turceşti ar fi ameninţat că deschid focul, potrivit mai-marilor de la Paris.

„Atâta vreme cât vom continua, membri ai NATO, europeni, părţi interesate în acest subiect, să fim slabi în demersurile noastre sau lipsiţi de claritate, vom lăsa puterile necooperante să-şi facă jocul”, a apreciat Macron.

„Nu vreau ca în şase luni, un an, doi ani, să constatăm că Libia este în situaţia Siriei de astăzi”, a adăugat şeful statului francez.

La rândul său, Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a relatat incidentele la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul NATO săptămâna trecută.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat un simplu „dezacord între aliaţi”, anunţând ulterior deschiderea unei anchete pentru „a clarifica tot ceea ce s-a petrecut”.

La sfârşitul anului 2019, Macron aprecia că NATO se află în „moarte cerebrală” după ofensiva lansată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în nord-estul Siriei.

sursa: Agerpres