Lui Victor Ponta nu i-a reuşit ruperea PNL. Deocamdată...

Lui Victor Ponta nu i-a reuşit ruperea PNL. Deocamdată...

Nu trebuie să fii un atent observator al scenei politice pentru a-ţi da seama că, de la începutul crizei privind remanierea guvernamentală,Victor Ponta şi PSD au făcut tot ce le-a stat în putinţă să rupă PNL şi poate chiar să forţeze o debarcare a lui Crin Antonescu de la conducerea partidului. Nici măcar nu au fost subtili, deşi astfel de tentative nu sunt singulare în politica românească şi nu numai.

Mai întâi, la scurt timp după ce s-a convins că Antonescu nu o să renunţe la varianta Iohannis - ministru şi vicepremier-,  pe diverse canale media aflate în sfera PSD a început să se vehiculeze ideea că liderul PNL, Crin Antonescu pierde controlul filialelor PNL şi că deja 16 la număr nu mai sunt controlate de acesta. Evident, nici măcar şedinţele de Birou Politic sau Delegaţia Permanentă, dominate de Antonescu, nu au potolit propaganda isterică prezentă pe mai toate canalele media controlate de PSD. Dacă credeai tot ce vedeai la televizor, te convingeai rapid că liderul PNL, Crin Antonescu are orele numărate la şefia partidului. Asta, în timp ce gruparea Stroe-Chiţoiu- Ruşanu, mai controlează la nivelul PNL doar o parte din organizaţiile Argeş, Caraş- Severin, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, PNL Sector 1 şi Vâlcea. Nu spun că (aproape) unanimitatea de care a beneficiat Crin Antonescu la Delegaţia Permanentă de săptămâna trecută prin care s-a decis ieşirea PNL de la guvernare demonstrează că liberalii sunt ferm convinşi că decizia luată a fost cea corectă, deşi atmosfera de la faţa locului, era una de entuziasm şi de bucurie, de parcă s-ar fi intrat la guvernare şi nu ar fi plecat, de fapt, de la împărţirea Puterii. Dar momentan, Antonescu nu are motive serioase de îngrijorare. În actul al doilea, după ieşirea de la guvernare, decisă de conducerea PNL, Ponta le-a oferit posturi de miniştri în noul Executiv disidenţilor din partidul lui Crin Antonescu, cu condiţia să existe "un grup semnificativ de parlamentari". "Dacă există un grup semnificativ de parlamentari, evident că aş vrea să sprijine Guvernul să fie reprezentaţi. Şi pentru Guvern o prezenţă ideologică liberală ar fi un lucru bun", a spus premierul la Antena 3, intenţia fiind şi aceea de a da vina pe liberali pentru eşecul USL. Ca o paranteză, acest lucru i-a reuşit premierului Ponta, majoritatea românilor considerându-l pe Crin Antonescu vinovat pentru ruperea Uniunii, aşa cum arată mai toate sondajele de opinie.

Demersurile PSD nu au avut ecou în PNL. Parlamentarii liberali nu s-au înghesuit să plece din partid sau să-i facă opoziţie lui Antonescu în interiorul partidului. Ce-i drept, punctul 4 din rezoluţia adoptată de Delegaţia Permanentă a PNL de săptămâna trecută, a dat libertate filialelor locale ale partidului să îşi păstreze alianţele cu PSD, tocmai pentru a nu fi tentaţi să părăsească corabia. Oricum, la nivel local, în multe zone, PSD şi PNL colaborau perfect cu multă vreme înainte chiar de crearea USL. Dar, dacă pare că a eşuat momentan, asta nu înseamnă că, de exemplu, după alegerile europarlamentare, în cazul în care PNL nu obţine un scor de peste 20%, poziţia lui Antonescu la conducerea partidului nu poate fi pusă serios sub semnul întrebării. În mai puţin de 3 luni... De același autor:

  • EDITORIALUL EVZ. Ar sprijini UDMR un guvern PSD? Ce părere are electoratul maghiar?
  • Nu are Crin Antonescu norocul să fie dat afară de la guvernare de Ponta şi Voiculescu
  • Ponta a mers la Soci pentru nişte poze pe Facebook. De ce trebuia să stea acasă
  • Priveghi la PDL, sărbătoare la PMP