Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban taie în carne vie. Demnitar de rang înalt, eliberat din funcție
Ludovic Orban taie în carne vie. Demnitar de rang înalt, eliberat din funcție

Ludovic Orban taie în carne vie. Demnitar de rang înalt, eliberat din funcție

Printr-o decizie semnată de premierul Ludovic Orban, unul dintre cei mai longevivi demnitari, Ion Ghizdeanu, a fost eliberat din funcție. Timp de 19 ani, Ghizdeanu a fost președintele Comisiei Naționale de Prognoză și era considerat un colaborator fidel al lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

După aproape 20 de ani, Ion Ghizdeanu, a fost schimbat de la șefia Comisiei de Prognoză. El a fost înlocuit de o directoare din instituție.

Premierul Ludovic Orban l-a concediat pe Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Ghizdeanu, în funcție din 2000, a fost unul dintre cei mai obedienți înalți funcționari, indiferent de regimul politic, transmite g4media.ro.

Ion Ghizdeanu a fost unul dintre oamenii-cheie în realizarea politicilor economice ale PSD, fiind un colaborator fidel al lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

În locul său a fost numită Bianca Diana Mihaiță, director în instituție.

În 2018, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a primit „cadou”, printr-o hotărâre de Guvern, 100 de noi posturi, în structura organizatorică. Acestea au venit la pachet şi cu noile funcţii cu care a fost înzestrată Comisia, inclusiv de a se ocupa de parteneriatele public-private şi de ajutoarele de stat.

Sursa citată arată că Ion Ghizdeanu ar fi primit puteri și drepturi sporite în guvernarea PSD, ca răsplată pentru obediența față de Darius Vâlcov. Comisia Națională de Prognoză a primit un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP) și a vrut să-și atribuie dreptul de a face exproprieri. Expertiza lui Ghizdeanu și a instituției în domeniul PPP-urilor e nulă.