Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban îi prevede sfârșitul lui Florin Cîțu. „Candidatul la funcţia de premier este…”
Ludovic Orban îi prevede sfârșitul lui Florin Cîțu. „Candidatul la funcţia de premier este…”

Ludovic Orban îi prevede sfârșitul lui Florin Cîțu. „Candidatul la funcţia de premier este…”

Ludovic Orban, fostul lider al PNL, a afirmat marți că actualul președinte PNL, Florin Cîţu, nu mai poate fi desemnat premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură.

Orban reamintește că există o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) potrivit căreia nu poate fi nominalizat ca prim-ministru o persoană care a ocupat această funcţie şi a fost dată jos în urma unei moţiuni de cenzură.

„În primul rând candidatul la funcţia de premier este decis de Consiliul Naţional al PNL. Primul lucru pe care trebuie să îl cunoască domnul Cîţu. Deci candidatul la funcţia de premier este votat în Consiliul Naţional, nu în BPN”, a afirmat Orban.

Întrebat ce se va întâmpla dacă pică Guvernul Cîţu şi PNL merge cu aceeaşi variantă de premier, invocând că statutul partidului spune că preşedintele formaţiunii este şi nominalizarea de prim-ministru.

De notat că în cazul în care va trece moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis nu îl poate nominaliza imediat tot pe Florin Cîțu, însă poate să numească o altă persoană – de exemplu, actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă sau actualul ministru de Interne, Lucian Bode – care, dacă nu va obține votul de încredere în Parlament, îi va deschide președintelui Iohannis calea de a-l desemna ulterior din nou pe Cîțu. Decizia CCR la care se referă Orban nu interzice un astfel de scenariu.

Marți, moţiunea de cenzură a PSD să fie dezbătută şi votată în Parlament

În prezent, pe tapet se află chiar două moțiuni de cenzură. Una depusă de AUR și USR PLUS, cu ceva timp în urmă și care a fost contestată la CCR și cea depusă, marți, de PSD.

Amintim că pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS și AUR, BPR ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au hotărât să se aştepte motivarea deciziei CCR după sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu.

O știre de ultimă oră arată că birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi ca moţiunea de cenzură a PSD să fie dezbătută şi votată marţi, 5 octombrie, de la ora 12:00.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: