Lucruri neștiute despre litoralul românesc. De unde vine numele de Marea Neagră?

Lucruri neștiute despre litoralul românesc. De unde vine numele de Marea Neagră?

Fiecare mare de pe planeta noastră are ceva unic și special, dar de unde vine asocierea litoralului românesc cu culoarea neagră ? De ce colțul românilor de rai se numește Marea Neagră?

Litoralul cu care România se mândrește a primit actuala denumire în perioada de expansiune a Imperiului Otoman din secolul al XV-lea, aceștia au numit-o Kara Deniz”, care înseamnă „Marea Neagră”.

Istoria numelui Mării Negre

Marea Neagră a purtat foarte multe nume până să se numească ca în prezent, prima denumire provenind de cimerieni care au numit-o „Axaina”, adică „albastru închis“. Grecii antici și-au pus și ei amprenta asupra numelui și au denumit-o „Marea Inospitalieră” fiind greu de navigat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai târziu aceasta a purtat tot felul de nume : „Megali Thalassa”, care în limba română se traduce ca „Marea cea mare“, „Marea primitoare”,„Megali Thalassa”, care în limba română se traduce că „Marea cea mare“,„Marea oarbă“.

Cum a ajuns să poarte numele pe care îl are în prezent?

În secolul al XV-lea turcii cuceriseră toate țărmurile mării, iar ei au dat acest nume din asocierea culorilor cu punctele cardinale și fenomenele meteorologice. Otomanii foloseau cuvântul Kara-întuneric pentru Nord și cuvântul Ak -luminos pentru Sud. Așa a ajuns să se numească „Kara Deniz”, care înseamnă „Marea Neagră”, iar marea din Sud „Ak Deniz”, adică „Marea Albă”.

Marea cea Mare, numele dat de Mircea cel Bătrân

Singurul nume autentic românesc pentru atracția turistica este ”Marea cea Mare”, acesta fiind conferit de Mircea Cel Bătrân. Astfel apare într-un document de pe vremea domnitorului.

Curiozități despre Marea Neagră

-Marea Neagră are o suprafață totală de 423.488 km2;

-Este înconjurată de șase țări: România, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Rusia și Georgia;

-Cea mai mare adâncime este de 2.212 metri; Nivelul apei Mării Negre rămâne întotdeauna același; Face legătura cu Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor și apoi prin Marea Marmara și strâmtoarea Dardanele;

-Marea Neagră are legături și cu Marea Egee și Marea Cretei înainte de a întâlni Marea Mediterană;

-În ciuda numelui, Marea Neagră capătă uneori nuanţe de peruzea datorită abundenţei unor microalge vegetale. La 29 iulie 1989, între Portiţa şi Constanţa, s-a înregistrat un maxim al înfloririi acestora, iar pe 1 august 2012 cercetătorii NAȘA au fotografia Marea Neagră ce devenise complet azurie;

-Experții geologi spun că Marea Neagră a fost la început un lac de apă dulce, în urmă cu 7.000 de ani;

-Conform acestui concept, se spune că așa-numita inundație reprezintă de fapt inundațiile dezastruoase menționate în povestea Arca lui Noe din Sfânta Biblie.