Amenzi de sute de mii de lei pentru studenții care-și cumpără lucrarea de licență

Amenzi de sute de mii de lei pentru studenții care-și cumpără lucrarea de licență Sursa foto: Arhiva EVZ

Studenții care aleg să-și cumpere lucrarea de licență în loc să o redacteze personal vor fi sancționați din acest an cu până la 200.000 de lei. Platformele și firmele care oferă consultanță în acest sens vor fi închise și amendate cu aceeași sumă.

Studenții care-și cumpăra lucrarea de licență în loc să o redacteze personal vor primi amenzi de până la 200.000 de lei. Măsura se aplică și firmelor care oferă astfel de servicii, iar platformele identificate vor fi închise.

Stundeții care vor să cumpere lucrarea de licență sau să plătească o persoană pentru redactarea lucrării științifice au la dipsoziție site-uri și grupuri de Facebook special concepute pentru acest tip de servicii.

Lucrarea de licență, risc de amendă

Un masterand din Cluj a dezvăluit cum trebuie procedat pentru a contacta firmele care redactează în locul studenților lucrările științifice. Fie prin recomandare, fie din vorbă în vorbă sau contactează platformele dedicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studenții care aleg să nu-și redacteze lucrarea de licență, ci să o cumpere vor scoate din buzunar între 200 și și 300 de euri, iar prețul poate crește în funcție de tema aleasă sau de facultate. De exmplu, un aspirant la titlul de inginer poate plăti chiar și 600 de euro.

„Dacă mergem pe parte de uman, încep de la 1000-1300 pe acolo, și pot să urce în funcție de facultate sau temă, sau ce notă vrei tu să iei. Pe zona de inginerie, acolo prețurile sunt foarte mari de la 2.500-3.000 în sus chiar.”

Lucrarea de licență, oglinda studentului

Sursa foto: Arhiva EvZ

Prețurile variază în funcție de complexitatea lucrării

Pentru început studentul va plăti consultantului un mic avans înainte ca acesta să înceapă redactarea lucrării de licență. Prețul variază în funcție de complexitatea lucrării și de termenul în care lucrarea de licență trebuie predată. În mediul academic acest fenomen a fost intitulat Ghost Writting.

Ulterior, plate se va face în rate, în funcție capitolele finalizate, iar serviciile consultanților sunt diverse. Unii dintre ei oferă rapoarte care atestă că lucrarea de licență nu este plagiată. Dar, începând din acest an studenții cât și firmele care redactează lucrările științifice sunt pasibili de amenzi până la 200.000 de lei. Asta dacă Facultatea sesizează poliția și dacă prezintă dovezi clare că studentul a trișat.

Amenzi de 200.000 de lei pentru studenții care-și falsifică lucrarea de licență

Sursă foto: Arhiva EvZ

Lucrarea de licență și softurile de plagiat

Prodecanul Nicolae Urs a explicat cum se desfășoară examenul de susținere a licenței și cum procedează comisia de examinare în cazul unei fraude. „În momentul în care evaluăm lucrarea de licență, suntem foarte grijulii în a afla dacă studentul respectiv a lucrat la lucrarea pe care o prezintă. Noi avem acces la o platformă care ne permite să verificăm lucrările în ceea ce privește plagiatul.

În privința platformelor care redactează lucrările științifice în locul studenților, rectorul de la Universitatea Babeș-Bolyai a subliniat că ministerul Educației a fost informat cu privire la aceste platforme.

„Au fost mai multe site-uri semnalate către minister, de către noi şi de către alții. Ministerul Educației le-a identificat la rândul lui. Acum ai pârghia legală prin care să poți să blochezi astfel de activități.”