Lucian Isar, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, va încerca o "reindustrializare privată" a României
- Departamentul Economic
- 7 mai 2012, 16:46
Ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a declarat, luni, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că se va încerca "un fel de reindustrializare privată a României", care se va realiza pe mai multe nivele.
Noul Guvern va încerca să rezolve pe termen scurt, până la alegerile parlamentare din toamnă, trei mari probleme cu care se confruntă mediul de afaceri. Un prim punct vizează finanţările, Lucian Isar subliniind că nu este vorba despre o alocare de sume de la buget, ci de o facilitare a căilor prin care antreprenorii să îşi obţină banii pe care deja i-au generat.
"Aici vrem ca, prin instrumente inovative, care nu sunt noi în lume, dar sunt noi în România, să le dăm banii pe care deja i-au câştigat. Un astfel de exemplu este o platformă comună de scontare, un registru al facturilor şi, practic, în această manieră, le vom reduce costul de finanţare şi le vom facilita viteza de mişcare a banilor în sistem", a precizat ministrul desemnat.
Potrivit acestuia, platforma de scontare constă în alinierea mai multor finanţatori contra mai multor doritori de finanţare, un astfel de instrument având în plus avantajul de a reduce riscul sistemic.
Băncile, interesate să crediteze România
"La nivel de bănci, acestea sunt interesate să crediteze economia. Problema majoră pe care au avut-o în ultima perioadă a fost că nu au sesizat cum anume economia României va ieşi din recesiune sau din stagnare. Pledoaria noastră în următoarea perioadă va fi că suntem capabili să readucem economia pe creştere şi, din această perspectivă, cred că şi băncile vor fi receptive la a stimula creditarea", a mai spus Isar.
O a doua problemă ce se doreşte a fi rezolvată pe termen scurt este birocraţia, mai ales că există foarte multă retorică, atât în România, cât şi în Europa, legată de stimularea IMM-urilor. "Ceea ce vrem noi să facem este ca, în primul rând, controalele să aibă o anumită frecvenţă, să fie, să zicem, la trei ani. Să existe un punct de contact prin care autorităţile statului să nu agreseze companiile, cel puţin IMM-urile, cerându-le diferite date. Acestea sunt lucruri prin care încercăm să degrevăm antreprenorul", a exemplificat candidatul la portofoliul de ministru-delegat pentru Mediul de Afaceri.
Cum vor fi ajutați oamenii de afaceri
În ceea ce priveşte ajutorul ce va fi acordat antreprenorilor, Isar a precizat că în primul rând vor fi lansaţi polii de creştere, clusterele. "În mare, statul trebuie să rezolve o problemă de coordonare. Să zicem că există într-o anumită zonă o mie de antreprenori care sunt dispuşi să investească un milion de euro şi au viziune asupra modului în care acea zonă ar trebuie să se poziţioneze ca şi hub regional. De ce nu se întâmplă? Pentru că nu există aşa-numitul element de coordonare. Noi ne asumăm în următoarea perioadă rolul de liant, astfel încât antreprenorii să se poată baza pe cunoştinţele statului, astfel încât să se poată organiza şi să promoveze aceste forme de dezvoltare regională", a explicat Lucian Isar.
Vom cere mai mult de la trimișii comerciali
Recreionarea arhitecturii reprezentanţelor pe care Ministerul Economiei le are în străinătate reprezintă a treia problemă pe care Isar îşi propune să o rezolve pe termen scurt. De asemenea, se va încerca o diversificare a exporturilor României.
"MECMA are reprezentanţi în ambasadele României. Există foarte multe ţări care îşi folosesc mult mai agresiv şi într-un mod eficient aceşti reprezentanţi. Eu sunt sigur că ei sunt foarte buni, dar până acum nu au avut nicio formă de organizare şi nici mandate clare. Nu pot să mă pronunţ asupra calităţii lor până nu-i văd, dar, cu siguranţă, organizarea şi mandatele pe care le vor primi vor fi diferite", a arătat acesta.
"Există bani la care încă nu s-a apelat"
Revenind la microindustrializare, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri a precizat că există bani şi proiecte la care încă nu s-a apelat. "Testul IMM este o iniţiativă europeană pe care o vom implementa şi noi şi care se referă exact la a privi în legislaţia care va trece prin Parlament din perspectiva problemelor unui IMM. Este o manieră de a evita ceea ce s-a întâmplat în trecut respectiv distrugerea clasei de antreprenori mici", a arătat acesta.
În plus, potrivit lui Lucian Isar, vor fi creionate alte norme pentru licitaţii şi pentru accesul la contracte publice pentru IMM-uri şi microîntreprinderi. "Acestea sunt câteva lucruri pe care le poate face statul fără să crească deficitul bugetar şi, în acelaşi timp, să mute antreprenorii pe o bandă superioară din punct de vedere al eficienţei şi valorii adăugate", a încheiat Isar.