Lovitură uriașă pentru români! Prețul gazelor a explodat. Specialiştii sunt în alertă
- Simona Suciu
- 4 martie 2022, 06:00
Războiul din Ucraina a dus la o creștere uriașă a prețului la gaze. Acesta s-a dublat în ultima săptămână. Creșteri mari sunt și la prețurile la petrol, care vor duce la scumpirea carburanților și automat a tuturor produselor alimentare.
Prețul gazelor a explodat după invazia Rusiei în Ucraina. Pe bursele internaționare gazele s-au scumpit cu 125% în ultima săptămână. Joi cotaţia maximă a fost de aproape 200 de euro pe megawatt ora. Toată lumea se teme că Rusia va oprit producția de gaze, chiar dacă Moscova a anunțat în repretate rânduri că nu va face acest lucru.
„În momentul în care a crescut prețurile pe bursele internaționale și la noi s-a văzut o creștere. Discutăm de o creștere dublă față de momentul începerii războiului. Cauzele sunt din următoarea zonă: temerea furnizorului față de ceea ce poate să determine acest război, fie o oprire voită a gazelor naturale, fie un accident, o bombă care poate să distrugă fluxul de gaze", a declarat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociației Energia Inteligentă, la Antena 3.
Prețul petrolului este în creștere
Și prețul petrolului este în continuă creștere. După cum estimau specialiștii înainte de declanșarea războiul din Ucraina, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari. Este vorba despre o scumpire de 6% în mai puțin de o săptămână.
Aceste scumpiri s-au văzut imediat în prețul carburanților. Prețul benzinei premium a depășit miercuri la pompă pragul de 8 lei pe litru. Este cel mai mare preț al benzinei, depășind chiar și valorile istorice înregistrate în anul 2014. Și prețul mediu al motorinei superioare a ajuns la 7,39 de lei pe litru.
Faţă de luna februarie a anului 2021, preţurile de acum sunt cu circa 35% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei. Practic, de fiecare dată când facem un plin de benzină sau motorină, scoatem din buzunare între 35 și 45 de lei în plus față de anul trecut.
Noi scumpiri pentru români
Românii vor avea de suportat și creșterea prețurilor la alimente. Acestea par să se scumpească de fiecare dată când prețul combustibililor suferă modificări. Din toamnă și până acum prețurile la alimente au crescut cu 10%-11%, dar nu se vor opri aici. Specialiștii estimează că până în luna aprilie, alimentele se vor scumpi cu cel puțin încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6-7% în această primăvară.