LOVITURĂ pentru Toader. Propunerile ministrului Justiției, AMENDATE de PSD
- Ana Petrescu
- 23 august 2017, 17:07
Nu doar Opoziția i-a pus gând rău ministrului Tudorel Toader, PNL și USR urmând să depună în Parlament o moțiune simplă împotriva sa, la începutul sesiunii Legislativului. Propunerile anunțate de Toader provoacă nemulțumiri inclusiv în interiorul PSD. Astfel, deputatul social-democrat, Liviu Pleșoianu a prezentat, miercuri, pe contul său de Facebook, o listă cu amendamente la modificările pe care vrea să le facă ministrul Justiției.
„Amendamente pe care le voi aduce propunerilor ministrului Justiției
1. E greșit să crești durata mandatului în fruntea unor instituții de forță. Absolut greșit. Tendința corectă, într-o societate democratică, ar trebui să fie cea contrară – de a reduce numărul anilor. Iar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în țara noastră în ultimii 12 ani, devine clar că e profund greșită o astfel de modificare. Ca atare, voi depune cu siguranță un amendament împotriva acestei măsuri.
2. Voi introduce CU SIGURANȚĂ și un amendament prin care să fie interzisă ocuparea în timp a funcției de procuror-șef DNA, procuror-șef DIICOT, Procuror General al României de către aceeași persoană. Gândiți-vă puțin - pe actuala reglementare, KOVESI a putut să fie de două ori Procuror General și de două ori Procuror-șef DNA. E OK? ...Evident că nu e ok. Iar dacă mai trece și treaba asta cu creșterea duratei mandatului de la trei la patru ani, atunci ajungem fără amendamentul meu în situația de a avea pe cineva la conducerea Parchetului General, a DNA și a DIICOT timp de 16 ANI sau chiar 24 ANI! ...Suntem în toate mințile!?
3. Răspunderea magistraților nu poate fi doar una pecuniară. Dacă, de pildă, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dat sau dă o sentință care devine ulterior baza unei condamnări la CEDO, respectiva persoană NU ar trebui să mai poată ocupa vreo funcție de conducere. Voi depune cu siguranță amendamente multe aici. Unul dintre ele va viza inclusiv pierderea funcției de conducere deținute (inclusiv cea de judecător la Curtea Constituțională – v. cazul Livia Stanciu) în cazul unei condamnări la CEDO.
4. Nu e suficient să scoți Președintele României din schema de numire a Procurorului General, a Procurorului-șef DNA și a Procurorului-șef DIICOT. Dacă îl înlocuiești pe Președinte cu secția pentru procurori a CSM tot nu te-ai asigurat că niște personaje din umbră nu controlează, de fapt, totul. Voi depune și aici amendamente.
Altfel, salut măsura referitoare la separarea apelor. Conform noilor reglementări, un procuror nu va mai putea deveni judecător decât luând-o de la bază, de la linia de start și așteptând să treacă anii necesari pentru a putea avansa. Iar acest lucru doar la debut în carieră. Foarte corect!
De asemenea, salut măsura trecerii Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției. Este absolut corect așa, din toate punctele de vedere.
Salut și majorarea vechimii în muncă necesare pentru promovare, atât în cazul judecătorilor, cât și în cazul procurorilor.”, a scris Pleșoianu pe rețeaua de socializare.
Ministrul Justiției a anunțat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare prevede ca Inspecţia Judiciară să treacă la minister.