Lovitură teribilă pentru şoferi! Rămâi pe loc fără permis. Se dă lege în România

Lovitură teribilă pentru şoferi! Rămâi pe loc fără permis. Se dă lege în România Politia rutieră Sursa foto: EVZ

Un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat prevede că șoferii care nu își achită amenzile vor rămâne fără permisul de conducere. Ei se vor putea urca înapoi la volan numai după ce vor face dovada plății.

O inițiativă legislativă aflată acum în dezbatere îi va lovi dur pe șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație. Mai mulți deputaţi PNL au propus un proiect de act normativ prin care șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în termen de 60 de zile, ar putea să rămână fără permisul de conducere.

De asemenea, conducătorii auto vor primi dreptul de a conduce doar după ce vor face dovada achitării amenzii. Proiectul de lege modifică OUG nr.195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Măsură dură

Poiectul legislativ vine după ce statisticile arată că în România, doar 30% dintre șoferi își plătesc amenzile. Dacă aceștia nu au nevoie de un document de neurmărire fiscală nu pot fi obligați să plătească aceste amenzi restante. Noua prevedere este practic o măsură de disciplinare a conducătorilor auto.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Asta e o practică extrem de generală. E mult mai mare numărul celor care nu-și plătesc decât numărul celor care achită. E vorba pentru prima dată și de o sancțiune, pentru că această sancțiune cu ridicarea permisului de conducere cred că îi va determina pe foarte mulți dintre cei care primesc amenzi și nu le plătesc să se gândească mult mai bine“, a declarat deputatul PNL Florin Roman, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, potrivit TVR. Proiectul a fost înaintat Senatului pentru dezbatere.

În prezent, cine primește o amendă contravențională are la dispoziție 15 zile pentru a achita jumătate din cuantum. Până în vara lui 2018, termenul era de 48 de ore în zilele lucrătoare.

România, primul loc la morți pe șosele

România este pe primul loc într-un clasament sumbru al deceselor în urma accidentelor rutiere, în Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, România a înregistrat, în 2021, 93 de victime la un milion de cetățeni. Pe următoarele locuri se situează Bulgaria și Croația.

În 2021 În România au avut loc 2.586 de accidente grave, în urma cărora au murit 932 de persoane, iar 2.004 persoane au fost rănite grav. Princialele cauze ale tragediilor de pe șosele sunt viteza excesivă și indisciplina pietonilor, urmate de neatenția la volan, vorbitul la telefonul mobil, infrastructura proastă, dar și alcoolul sau oboseala șoferilor.