Lovitură strategică. Implicațiile retragerii trupelor SUA din Germania

Lovitură strategică. Implicațiile retragerii trupelor SUA din Germania

THE IRISH TIMES (Irlanda). Lovitura strategică pe care s-ar putea să o încaseze Germania în planul capacităţii sale de a respinge înaintarea Rusiei este aproape cu siguranţă mai puţin dramatică decât lovitura economică pe care ar reprezenta-o închiderea bazelor

În campania electorală, Donald Trump are o listă lungă de ţinte internaţionale pe care să le batjocorească, de la ONU la UE, OMC şi multe altele. În timp ce miniştrii apărării ai NATO se întruneau ieri în teleconferinţă, organizaţia pe care SUA au etichetat-o ca fiind "învechită" digera ultima lui campanie de denigrare.

Luni, el a anunţat că intenţionează să retragă 9.500 din cei 34.500 de militari americani bazaţi în Germania.

Trump se plânge de multă vreme că Germania şi alţii profită de pe urma angajamentului SUA faţă de securitatea europeană, neîndeplinind ţinta de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare. "Noi apărăm Germania şi ei sunt delincvenţi. Nu este logic", a spus el săptămâna aceasta. "Până când vor plăti, ne luăm de acolo soldaţii".

Liderii europeni văd însă în această ameninţare o nouă dovadă că SUA subminează alianţa transatlantică şi un nou argument pentru a se baza mai mult pe forţele europene proprii.

Germania a cheltuit 1,38% din PIB-ul său pentru apărare anul trecut, dar eforturile făcute de Uniunea creştin-democrată de a creşte cota au suscitat opoziţia partenerilor de coaliţie din Partidul social-democrat. Şi Verzii şi Die Linke de stânga se opun creşterii cheltuielilor pentru apărare.

Diplomaţii germani argumentează că, după cum evidenţiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezenţa SUA ţine în aceeaşi măsură de autoapărarea SUA şi de securitatea transatlantică şi de proiectarea puterii americane în regiunea înconjurătoare, cât şi de apărarea Germaniei. Baza aeriană de la Ramstein şi spitalul militar Landstuhl "sunt esenţiale pentru ceea ce a făcut SUA decenii la rând în Orientul Mijlociu, Afganistan, Irak şi Africa", spune Stoltenberg.

Lovitura strategică pe care s-ar putea să o încaseze Germania în planul capacităţii ei de a respinge o ofensivă rusească este aproape cu siguranţă mai puţin dramatică decât lovitura economică pe care ar reprezenta-o închiderea bazei. Şi dacă, aşa cum sugerează unii, trupele vor fi transferate în Polonia, economiile financiare făcute de SUA vor fi marginale. Preţul real al acestei fanfaronade va fi credibilitatea lor în ochii aliaţilor. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News